Hervormingen in Kameroen

YAOUNDE, 23 APRIL. Het parlement van het Westafrikaanse Kameroen is gisteren akkoord gegaan met een algehele amnestie voor alle politieke gevangenen in het land.

De volksvertegenwoordiging komt hiermee, na ruim twee weken van gewelddadige onlusten gericht tegen het bewind in Yaounde, tegemoet aan een van de belangrijkste eisen van de oppositie.

Behalve met de vrijlating van de politieke gevangenen verklaarde het Kameroenese parlement zich gisteren akkoord met de herintroductie van de functie van minister-president. De regering onderstreepte gisteren het belang van de aangekondigde hervormingen door te stellen dat de nieuwe wetgeving voorziet in een machtsdeling tussen de president en de nieuw te benoemen regeringsleider. De president zou vooral moeten optreden bij belangrijke binnenlandse aangelegenheden, terwijl het dagelijks bestuur van het land binnenkort in handen komt van de premier. Deze zou in een tijdsbestek van enkele dagen benoemd moeten worden.

De demonstraties van de afgelopen weken hebben volgens de oppositie aan ruim zestig mensen het leven gekost, maar regeringsfunctionarissen zeiden gisteren dat het dodental niet hoger ligt dan drie. (UPI, Reuter)