GESTOOFDE KOMKOMMER

Zachtjes gestoofd in boter met een beetje drank en wat room en kruiden is komkommer een heel verfijnd klein bijgerecht.

Voor 2 personen:

1 komkommer

25 g boter

6 takjes tijm

2 eetlepels Martini Bianco

zout & versgemalen witte peper

6 eetlepels room

bieslook of basilicum (facultatief)

Schil de komkommer met een dunschiller. Snijd de komkommer in moten van 4-5 cm lang. Vierendeel de moten kruislings en halveer ieder stukje nog eens overlangs. Snijd het transparante zaadgedeelte van de smalle reepjes met een mesje weg. Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit daarin de reepjes komkommer rondom aan op matig vuur gedurende 4 minuten. Rits de blaadjes van de takjes tijm en voeg ze toe. Blus de komkommer af met de Martini Bianco, draai het vuur iets hoger en laat de alcohol eerst verdampen alvorens het deksel op de pan te doen. Voeg zout naar wens toe, draai het vuur laag en laat de komkommer ruim 15 minuten smoren of tot hij gaar is. Voeg de room toe en laat deze onder af en toe roeren inkoken tot een lichtgebonden saus de stukjes komkommer omhult. Voeg op het laatst fijngesneden bieslook toe of basilicumblad, met de vingers in stukjes verdeeld.

Serveer de komkommer als bijgerecht bij kipfilet, vis of kalfsvlees.

    • Florine Boucher