Fokker wil partner voor ontwikkeling nieuwe vliegtuigen

AMSTERDAM, 23 APRIL. Vliegtuigbouwer Fokker zoekt een “complete partner” om in de toekomst nieuwe vliegtuigen te kunnen ontwikkelen en het voortbestaan van de firma te verzekeren.

Dat zei president-directeur ir. M. Kuilman gistermiddag tijdens een toelichting op het jaarverslag. “Wij praten met alle vliegtuigfabrikanten in de wereld”, aldus Kuilman. Dat zijn er overigens maar enkele; in de Verenigde Staten Boeing en McDonnell Douglas en in Europa Deutsche Aerospace, het Franse Aerospatiale en British Aerospace. Kuilman: “Uit het huiswerk dat Fokker heeft gedaan blijkt dat het bedrijf een veel grotere omvang nodig heeft om met succes nieuwe vliegtuigen te kunnen produceren en verkopen.”

Hij wilde overigens niets zeggen in welk stadium Fokker's conversatie met andere vliegtuigfabrikanten over intieme samenwerking zich bevindt. “Dat is moeilijk in het openbaar te bespreken”, meende Kuilman. “Je maakt je zo aantrekkelijk mogelijk om jezelf zo duur mogelijk te verkopen. Dat zijn delicate zaken”.

Hij knoopte daar overigens aan vast dat Fokker er op dit moment nog niet zeker van is dat ook inderdaad een “complete partner” zal worden gevonden. Maar, zo zei, de president-directeur: “Nauwe samenwerking is voor ons wel belangrijk, maar geen absoluut dwangmatig iets”.

Bestuurslid E.J. Nederkoorn, die Kuilman op 1 augustus aanstaande als bestuursvoorzitter zal opvolgen, verklaarde dat het eerste kwartaal van het jaar ondanks de Golfoorlog, de recessie en de perikelen in de burgerluchtvaart, volgens prognose is verlopen. Hij wilde echter in verband met de vele onzekerheden geen schatting geven van de resultaten voor dit jaar. Volgens Nederkoorn zal pas eind dit jaar een besluit worden genomen over de bouw van de Fokker-130, een verlengde versie van de Fokker-100 die nu in produktie is.

Recente berichten als zou Fokkers voornaamste klant, American Airlines, van de optie op 75 Fokker-100's afwillen, wimpelde Nederkoorn af met de opmerking: “Ik heb begrepen dat ze de prijs wat lager willen. Dat is nogal voor de hand liggend. Dat zou ik ook zeggen als ik aan de andere kant van de tafel zat.” De topman van Fokker had zelfs de indruk dat American het niet bij de thans bestelde 150 toestellen zal laten en er meer zal bestellen.