Den Haag wil Circustheater opknappen

DEN HAAG, 23 APRIL. B en W van Den Haag willen het Circustheater in Scheveningen opknappen en de toneelopening van de Koninklijke Schouwburg aan het Lange Voorhout verbreden.

Volgens het college heeft Den Haag met het Circustheater, de Koninklijke Schouwburg, de Concertzaal en het Danstheater aan het Spui en de Prins Willem Alexanderzaal in het Nederlands Congresgebouw een grote zaal te veel, als men de stad vergelijkt met Rotterdam (drie grote zalen) en Amsterdam (vier grote zalen). Het Circustheater en de PWA-zaal beconcurreren nu elkaar op het gebied van amusementsvoorstellingen beconcurreren, terwijl het Circustheater te weinig huur kan vragen en te veel betaalt voor voorstellingen. De gemeente draait daarvoor op omdat zij participeert in de exploitatie van beide theaters.

Het college wil daarom het Circustheater voor 17,5 miljoen gulden opknappen door de buitenzijde af te bouwen, entree, kassaruimte en foyer te vergroten en het toneel te verbeteren. De directie zou tevens worden belast met de culturele programmering van de PWA-zaal.

De toneelopening van de Koninklijke Schouwburg - met 8,9 meter de kleinste van het land - zou tot 12 meter moeten worden verbreed. B en W willen echter eerst nader onderzoek naar de gevolgen daarvan voor sfeer en uiterlijk van de zaal.