Chipbedrijven praten over Europese alliantie

ROTTERDAM, 23 APRIL. Philips, Siemens en het Franse elektronicaconcern Thomson onderzoeken de mogelijkheid intensief samen te werken bij de ontwikkeling en produktie van chips. Thomson-president Alain Gomez heeft dat zaterdag gezegd in een vraaggesprek met het Franse dagblad Le Monde.

Philips heeft bevestigd dat de bedrijven regelmatig met elkaar overleggen over de toekomst van de Europese chipindustrie. Volgens een woordvoerder gebeurt dat in het kader van het Europese onderzoeksprogramma Jessi.

Volgens Gomez zal er nog voor het einde van dit jaar duidelijkheid ontstaan over een mogelijke alliantie van de drie Europese chipproducenten. Gomez gaf verder geen details over de aard van de samenwerking waarover de concerns besprekingen voeren.

Gomez schetste een alarmerend beeld van de toekomst voor de Europese elektronica. De Japanse concurrentie is volgens de Fransman zo hevig dat Europese concerns nog voor het einde van dit decennium in hun bestaan zullen worden bedreigd. Om de toekomst van de Europese elektronica veilig te stellen, moet de industrie vijf jaar worden beschermd door hoge invoerrechten.

In de afgelopen dertig jaar, stelt Gomez, hebben Japanse bedrijven 30 procent van de markt voor informatiesystemen veroverd, 65 procent van de markt voor consumentenelektronica en 50 procent van de markt voor chips. Gomez verwijt de Japanners dertig jaar van onredelijke handelspraktijken.