Aanval op afscherming biermarkt

ROTTERDAM, 23 APRIL. Belgische brouwers beschuldigen Nederlandse biermakers van protectionisme. Brouwer Alken-Maes uit Waarloos probeert hier nu al meer dan een jaar zijn 'Grimbergen', zijn 'Mort Subite' en zijn 'Tourtel' via de winkels aan de man brengen, maar wordt daarin naar eigen zeggen tegengewerkt door de Nederlandse brouwers.

Kern van de zaak vormt het in Nederland zo gangbare 30-centiliter flesje. Het begon bij Albert Heijn. Nederlands' grootste kruidenier wilde wel het bier van Alken-Maes verkopen, maar het liefst in 30-centiliter flesjes.

Vervolgens zorgde de glasfabrikant voor problemen. Vereenigde Glasfabrieken, het bedrijf dat de 30-centiliter fles destijds had ontwikkeld, liet Alken-Maes vorig jaar april per fax weten alleen de flessen aan buitenlandse brouwers te kunnen leveren met toestemming van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK), de branche-organisatie van de Nederlandse biermakers. Die toestemming is volgens Alken-Maes nog steeds niet binnen

“Het heeft veel weg van het Duitse Reihnheitsgebot”, constateert L.

Recko van Alken-Maes. Dank zij het Reihnheitsgebot wisten de Duitse brouwers de buitenlandse concurrentie eeuwen lang buiten het land te houden. Alken-Maes zal er niet voor terugschrikken om de Nederlandse zaak aan te kaarten bij het Europese Hof van Justitie.

Vraag is of het zo ver zal komen. Want het blijft vooralsnog onduidelijk of het hier inderdaad een serieus verwijt betreft of een storm in een Belgisch glas bier?

Het CBK zegt dat Alken-Maes onzin verkoopt. En de Vereenigde Glas vertelt dat het aan iedereen 30-centiliter flesjes kan leveren zonder toestemming van het CBK.