WVC wil schade kunstroof verhalen op bewakingsdienst

AMSTERDAM, 22 APRIL. Het ministerie van WVC onderzoekt de mogelijkheid van een schadeclaim tegen de particuliere beveiligingsdienst VNV die de nachtbeveiliging van het Van Gogh museum verzorgt. Het ministerie wil de schade die is ontstaan na de inbraak in het museum, ruim een week geleden, vergoed zien. Bij de mislukte roof werden drie van de twintig ontvreemde schilderijen zwaar beschadigd.

Niet bekend

VNV-directeur G.R. Long hield zich vanochtend onbereikbaar, maar liet weten dat zijn bedrijf geen enkel commentaar meer wil geven. Vorige week vrijdag verklaarde de VNV nog dat zowel de techniek van het alarmsysteem als het personeel van VNV goed functioneerden. Dat de alarmcentrale van de VNV gedurende bijna twee uur niet op het uitschakelen van het alarmsysteem van het museum reageerde was volgens de VNV het gevolg van de afspraken die waren gemaakt over de manier van beveiligen. Het uitschakelen van het alarm werd weliswaar geregistreerd, maar verscheen niet op het computerscherm van de medewerkers van de alarmcentrale.