VN-afgezant: Saddam denkt aan Koerden in zijn regering

BRUSSEL, 22 APRIL. Het is niet uitgesloten dat het probleem van de Koerden in Irak zeer spoedig wordt opgelost door een 'coup de theatre' van Saddam Hussein waarbij prominente Koerden in de Iraakse regering worden opgenomen.

Dat heeft Erik Suy, de Belgische VN-afgezant die vorige week een akkoord met Irak heeft gesloten over VN-hulpcentra voor vluchtelingenopvang, vorige week in Bagdad te horen gekregen.

Als er zo'n akkoord tot stand komt zullen de vluchtelingen terugkomen en als ze eenmaal thuis zijn “dan spreekt niemand meer over hen”, zegt de Belgische hoogleraar internationaal recht in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Door zowel met de VN als met de Koerden een akkoord te sluiten tracht Saddam Hussein zijn positie extern en intern te consolideren, meent Suy.

In hoeverre de Irakezen oprecht zijn weet Suy niet. Naar buiten toe wekken ze de indruk dat ze streven naar de terugkeer van de vluchtelingen, maar eerder omdat ze streven naar opheffing van de sancties dan omdat ze de situatie in Koerdistan willen normaliseren.

Volgens Suy zijn er duidelijke tekenen - vooral de vernietiging van alle registers van kadaster en burgerlijke stand - dat Irak streeft naar 'arabisering' van de Koerden in Irak en van herkolonialisering van hun woongebieden.

    • Frits Schaling