Verhaal Kipling droog-komisch verteld door Bijl

Beroemde verhalen, Ned.1, 18.06-18.30u.

De NCRV start vanavond met een zesdelige serie vertellingen onder de titel Beroemde verhalen, een bewerking van de Amerikaanse serie Storybook Classics. Waar in de Amerikaanse versie de verhalen verteld werden door onder andere Jack Nicholson, Meryl Streep, Jeremy Irons en Glenn Close, nemen Nederlandse collega's als Martine Bijl, Willem Nijholt en Ton van Duinhoven vakkundig de taak van verteller op zich van verhalen als De Chinese nachtegaal, Het lelijke jonge eendje en De tinnen soldaat. De animaties en de muziek, heel doeltreffend in de sfeer van het verhaal gemaakt door steeds andere tekenaars en componisten, blijven gelukkig hetzelfde als in de orginele versie.

Het verhaal Hoe de olifant aan zijn slurf kwam, dat Rudyard Kipling (de auteur van Junglebook) in 1902 schreef - geestig en aandoenlijk getekend door Tim Raglin, met sfeervolle muziek van Bobby McFerrin - is de eerste in de serie. Martine Bijl bijt de spits af en vertelt met droog-komische ondertoon het trieste verhaal van een olifantsjong dat steeds klappen krijgt van zijn familieleden, omdat hij zo grenzeloos nieuwsgierig is. Hij wil bijvoorbeeld per se weten wat de krokodil eet voor het middagmaal en na het nodige aantal dreunen vertrekt hij naar de rivier om de vraag aan de krokodil in persoon te stellen. Je voelt al: de krokodil heeft wel zin in een olifantsjong als middagmaal en hapt in de nog stompe neus van de olifant. Die trekt en trekt voor zijn leven en zijn neus wordt langer en langer. Uiteindelijk laat de krokodil los. En daar zit het olifantsjong, met een neus van wel anderhalve meter. Het is niet mooi, maar zo'n slurf heeft zijn voordelen. Zo kan het jong eindelijk zijn familieleden hun verdiende loon geven. Overtuigd gaan ook die een bezoek brengen aan de krokodil...

    • Karen Kroese