Politie in Antwerpen zal dronken Hollander strenger aanpakken

ROTTERDAM, 22 APRIL. De politie van Antwerpen gaat strenger optreden tegen Nederlanders die zich volgens een woordvoerder in toenemende mate te buiten gaan aan overmatig gebruik van alcohol.

Vooral in het weekeinde, voorafgaande aan een bezoek aan de Vogeltjesmarkt op zondag, nemen duizenden Nederlanders bezit van het centrum van Antwerpen. Volgens de politie komt het daarbij ook steeds vaker tot incidenten omdat de bezoekers “kennelijk niet zo goed tegen het bier kunnen”.

Het fenomeen van de dronken Hollander staat op dit moment in Vlaanderen extra in de belangstelling nadat de commerciele zender VTM een reportage vertoonde van ladderzatte jongeren uit Nederland die lallend en brakend door de stad trekken en niet schuwen een plas te doen tegen de kathedraal.

De politie constateert steeds meer wrevel bij de lokale bevolking over de bezoekers uit het noorden. De woordvoerder beklemtoont evenwel dat de kwestie niet moet worden overdreven. “Een zatte Hollander is immers niet erger dan een dronken Belg”.

BRT-Journalist Jan van Rompaey, die morgenavond in zijn praatprogramma Zeker Weten een 'Holland-Belgie' zal houden over dit onderwerp, constateert dat zelfs in de horeca de Nederlanders niet langer even geliefd zijn. “Als die Nederlanders schreeuwend binnen trekken, stappen de brave Belgen naar buiten”, zegt hij. Hollanders “stropen” volgens Van Rompaey “waar het maar kan de broek af” en staan zingend op tafel in het cafe. Van Rompaey vermoedt dat de overlast komt doordat dat de bierglazen in Vlaanderen een voor de Nederlander ongewoon grote maat hebben.

Bij de bestuurlijke autoriteiten van de stad Antwerpen bestaat de nodige schroom om over deze kwestie te praten. Nederlanders mogen dan af en toe wel eens te veel drinken, ze zijn ook een aantrekkelijke bron van inkomsten. Directeur Toerisme van Antwerpen W. Cassiers zegt dat een vorig jaar verrichte wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat Nederlanders aanzienlijk meer besteden dan de Belgen. Van de ruim een miljoen hotelovernach tingen in Antwerpen is een kwart te danken aan Nederlanders.

Toch is het een vast gegeven dat “het streekbier” de Nederlanders wat al te snel naar de kop stijgt, geeft Cassiers toe. De dienst toerisme is dan ook van plan de Nederlandse toeristen duidelijk te maken dat Antwerpen meer is dan de stad van “het gezellige uitgaansleven”. In 1993 is Antwerpen zelfs culturele hoofdstad van Europa. “Als we dat wat meer promoten, kunnen we misschien een wat beter publiek trekken”, zegt Cassiers.

De Nederlandse consul-generaal in Antwerpen H. Bos noemt de negatieve publiciteit over zijn landgenoten “een forse tegenslag” voor zijn beleid om juist meer begrip te kweken voor de Nederlander. Bos mist de relativering in de Belgische media maar het valt hem moeilijk er over te klagen. “Ik moet niet in de verkeerde polemiek terecht komen”.

Toch geeft ook Bos toe dat de Nederlander zich niet altijd even tactvol gedraagt. “Wij gebruiken nu eenmaal een hoger geluidsniveau als we met elkaar communiceren”, zegt Bos.