Moreel Groningen niet geknakt na tweede verlies

ENSCHEDE, 22 APRIL. Na de 4-2 nederlaag tegen FC Twente, de tweede pas dit seizoen en de eerste in een uitwedstrijd, was het moreel bij FC Groningen allerminst geknakt. Trainer Hans Westerhof realiseerde zich dat zijn ploeg door de misstap van PSV een unieke kans aan zich voor had laten gaan om medekoploper te worden, maar verkondigde niettemin “nog in de winning mood” te zijn, “want we blijven in de race om de landstitel”.

FC Groningen verloor dit seizoen voor de competitie alleen nog van Ajax. Dat was in het eigen Oosterparkstadion (2-1). Het laatste verlies in een uitwedstrijd dateert van 22 april vorig jaar. Toen was het toevallig ook FC Twente dat de noordelingen met 4-1 de baas bleef.

Westerhof: “We moeten er maar niet te lang bij stilstaan. Aan alles komt een eind. Wij speelden in de eerste helft zo sterk dat ik in de rust geen enkele aanmerking had. Ik was er toen van overtuigd dat we hier zouden winnen.”

Het liep anders voor FC Groningen dat in de eerste helft inderdaad twee, drie doelpunten had kunnen maken. Vooral het optreden van Hennie Meijer was van uitzonderlijke klasse. Hij stelde in de slotfase Boekweg en Ten Caat in staat om te scoren, maar zij faalden voor het doel van Hans de Koning. Bleef de eerste helft zonder doelpunten, na rust vielen er drie doelpunten in vier minuten. Nielsen en Ter Avest brachten FC Twente op voorsprong. Ten Caat deed wat terug, maar de dit seizoen zo lang geblesseerde Deen Claus Nielsen trof nog twee keer doel.

FC Groningen miste de geblesseerde Milko Djurovski, terwijl Ulrich Wilson en Edwin Olde Riekerink waren geschorst. Op het wedstrijdformulier prijkte een serie namen voor de reservebank met onbekende grootheden als Richard Douwes, Hendrikus Huisman, Arold Bos en Bert Zuurman. Aanvoerder Jan van Dijk is echter niet bang dat een te smalle selectie de ploeg gaat opbreken in de strijd met Ajax en PSV. “We missen nu toevallig drie belangrijke basisspelers tegelijk.

En dat bleek tegen FC Twente in de eerste helft niet eens een gemis. Door onoplettendheid in de defensie gingen we na rust toch nog de boot in. Maar ach, je wordt nooit ongeslagen kampioen.''

Het is opmerkelijk dat FC Groningen dit seizoen Ajax en PSV zo brutaal concurrentie biedt. Een jaar geleden hing het voortbestaan van de club door fiscale perikelen nog aan een zijden draad. FC Groningen raakte bovendien spits Rene Eykelkamp kwijt aan KV Mechelen. Djurovski bleek echter een uitstekend alternatief. Van Dijk, die tegen Twente met een knieblessure uitviel: “Het klinkt misschien vreemd, maar ik denk zelfs dat we door het vertrek van Rene beter zijn gaan voetballen. Met hem in de ploeg was ons spel erg voorspelbaar.” Met de slungelachtige aanvaller in de ploeg transporteerde FC Groningen de bal meestal over de lengte-as van het veld. Eykelkamp fungeerde dan als eindstation. Na zijn vertrek speelt Groningen een ander, gevarieerder systeem. De vleugels worden beter bezet. De spitsen Djurovski en Meijer vullen elkaar bovendien goed aan.

De kolos Meijer bezit fysieke kracht, terwijl Djurovski snelheid en techniek meebrengt. Achter dit duo spitsen opereren middenvelders als Huizingh, Van Buuren en Roossien die ook gemakkelijk kunnen scoren.

Van Dijk: “Dit elftal heeft werkelijk alles wat een goed uitgebalanceerde voetbalploeg nodig heeft. Techniek, wilskracht en zeer sterke spitsen. Maar onze grootste kracht moet je toch zoeken in het collectief. Iedereen werkt voor elkaar tot de laatste snik.”

Ondanks de nederlaag tegen FC Twente blijft FC Groningen stilletjes hopen op een stunt. De ploeg heeft het nog enigszins in eigen hand, aangezien PSV in het voorlaatste competitieweekeinde naar het Oosterpark komt. Van Dijk: “De landstitel? We worden in ieder geval derde. Daarvoor hebben we in de resterende negen wedstrijden vier punten nodig. Maar voorlopig vertoeven we toch zo dicht in de buurt van Ajax en PSV dat alles mogelijk blijft.”

    • Erik Oudshoorn