Koerden-leiders praten met Iraakse regering

BAGDAD- LONDEN, 22 APRIL. Koerdische leiders zijn in Bagdad om met leidende Irakezen te praten over een oplossing van de Koerdische kwestie. Volgens verscheidene bronnen is een akkoord nabij.

De vier leden tellende Koerdische delegatie, die op uitnodiging van de Iraakse regering naar Bagdad is gekomen, wordt aangevoerd door Jalal Talabani, de leider van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). De andere grote Koerdische partij, de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Massoud Barzani, wordt vertegenwoordigd door diens neef Nechervan Barazanchi. Hun gesprekspartners zijn de Iraakse nummer twee, Izzat Ibrahim, vice-premier Tareq Aziz en minister van defensie Hussein Kamel Hassan. Een woordvoerder van de KDP in Damascus zei dat de delegatie in principe heeft ingestemd met een gesprek met de Iraakse president Saddam Hussein.

Volgens Koerdische bronnen die door de Londense Times werden aangehaald, is Saddam bereid concessies te doen wat betreft grotere autonomie voor de Koerden omdat hij denkt dat de sancties tegen zijn land dan eerder zullen worden ingetrokken. Zij zeiden dat Saddam nu overwoog de oliestad Kirkuk onder de autonomie te laten vallen. Kirkuk is bij eerdere autonomie-onderhandelingen altijd een heet hangijzer geweest.

Een woordvoerder van de PUK in Londen zei zaterdag dat de Iraakse autoriteiten hadden laten doorschemeren bereid te zijn “wat zij beschrijven als hun fout ten aanzien van het Koerdische volk goed te maken”, waarbij was gesproken van “democratie, pluralisme en constitutioneel bestuur in Bagdad”. Volgens een KDP-vertegenwoordiger in de Britse hoofdstad eist de delegatie volledige autonomie plus internationale garanties. Zij voegden eraan toe het regime in Bagdad weliswaar te wantrouwen, maar te worden aangespoord door het lijden van de Koerdische vluchtelingen. (Reuter, AP, AFP)