Klaus leider van nieuwe conservatieve partij

PRAAG, 22 APRIL. Vaclav Klaus, de Tsjechoslowaakse minister van financien, is gisteren tot voorzitter gekozen van de nieuwe, conservatief getinte Burger-Democratische Partij (ODS), die is voortgekomen uit het Burgerforum, de beweging die werd gesticht vlak voor de democratische revolutie van eind 1989 .

Burgerforum viel onlangs in twee delen uiteen in een conservatieve vleugel, die van Klaus, en een liberale partij onder leiding van Pavel Rychetski, vice-premier van Tsjechoslowakije. President Havel bestempelde de oprichting van de ODS gisteren als "de onvermijdelijke kristallisatie van het Burgerforum".

De nieuwe partij kan volgens een zaterdag, nog voor de oprichting, gepubliceerde opiniepeiling rekenen op de steun van negentien procent van de kiezers in Bohemen en Moravie, daarmee is de partij de grootste van de Tsjechische landen, gevolgd door de Moravische nationalisten met negen en Rychetski's Burgerbeweging met acht procent.

Klaus werd op het eerste congres van de partij in Olomouc met overweldigende meerderheid - 220 tegen 19 stemmen - tot voorzitter van de ODS gekozen. Na zijn verkiezing zei Klaus dat "Tsjechoslowakije in de huidige situatie een partij nodig heeft met een duidelijk programma, waarin de nadruk wordt gelegd op persoonlijke verantwoordelijkheid en waarin geen valse beloften worden gedaan." Hij voorspelde dat de huidige moeilijke toestand in de Tsjechoslowaakse economie de komende tijd nog zal verslechteren en suggereerde dat alle conservatieven van Tsjechoslowakije zich in zijn ODS zouden kunnen verenigen: "We willen alle burgers verenigen met een zekere houding en mening; we willen het integrerende hart van rechts worden." Hij prees het "historische moment": "Voor het eerst sinds 1938 ziet een machtige conservatief georienteerde partij het licht in Tsjechoslowakije."