Khartoum zendt vluchtelingen terug

KHARTOUM, 22 APRIL. Omstreeks 800.000 Soedanese vluchtelingen uit het noorden, zuiden en oosten van het land die als gevolg van de hongersnood naar de hoofdstad Khartoum zijn gevlucht, zullen door de regering worden terugestuurd.

Volgens minister van buitenlandse zaken Ali Ahmed Sahloul, die tevens optreedt als regeringswoordvoerder, heeft zijn kabinet 55 miljoen dollar uitgetrokken om 800.000 ontheemden naar huis te brengen en een nieuw bestaan te helpen opbouwen. Er wonen twee miljoen ontheemden rondom de hoofdstad. Er wordt al jaren gesproken over een dergelijke maatregel, die echter op fel verzet stuit van hulporganisaties. Zij stellen dat de regering alleen al onvoldoende transportmiddelen heeft.

In het zuiden stelt men dat het de regering er slechts om gaat Khartoum te ontdoen van Soedanezen van Afrikaanse afkomst. Soedan wordt ook dit jaar door een hongersnood bedreigd, waarvan volgens hulporganisatie miljoenen mensen het slachtoffer kunnen worden.

(Reuter, AP)