Honderden doden bij Scud-aanval Afghanistan

PESHAWAR, 22 APRIL. Bij aanvallen met Scud-raketten op de stad Asabad door Afghaanse regeringstroepen zijn volgens het Afghaanse verzet zeker 300 doden en 700 gewonden gevallen.

Zaterdag kwamen drie, mogelijk vier Scuds neer op de door de mujahedeen beheerste stad Asadabad, ten oosten van de hoofdstad Kabul.

Een van de raketten viel op een drukke markt, een raket trof een flatgebouw en een derde raakte een munitieopslag. De laatste inslag veroorzaakte een kettingreactie van ontploffingen en grote branden.

Asabad, de hoofdstad van de bergachtige provincie Kunar, werd in 1988 door de mujahedeen ingenomen ten tijde van de terugtrekking van de Russische troepen uit Afghanistan. De gewonden werden deels geevacueerd naar het naburige Pakistan. De gehele provincie Kunar staat onder controle van verschillende Afghaanse guerrilla-groeperingen. Drie weken geleden moesten de troepen van de Afghaanse leider Najibullah zich onder druk van de guerrillastrijders terugtrekken uit de garnizoensstad Khost, eveneens nabij de Pakistaanse grens.

In februari 1989 trok de Sovjet-Unie na negen jaar zijn troepenmacht van omstreeks 115.000 soldaten terug uit Afghanistan, maar bleef het regime in Kabul wel van wapens voorzien. Daaronder zijn tientallen Scud-raketten, met een bereik van bijna driehonderd kilometer. Sinds de stad Khost op 31 maart in handen van het verzet kwam heeft Kabul ten minste 50 Scuds op posities van de mujahedeen afgevuurd, naar wordt aangenomen zonder veel effect. (Reuter, AFP)