Grotere druk vakbonden op Hoogovens en grootmetaal

ROTTERDAM, 22 APRIL. De industriebonden van FNV en CNV breiden hun estafettestakingen bij Hoogovens morgen uit tot een massale staking. Alleen overeenstemming over een nieuwe CAO kan voorkomen dat het staalbedrijf morgen stil komt te liggen.

Bij zeventig andere metaalbedrijven houden de werknemers deze week vergaderingen om hun eisen voor een nieuwe CAO kracht bij te zetten.

Als driekwart van het personeel zich bereid verklaart tot acties, beginnen de stakingen telkens wanneer ultimatums van de bonden aan de directies verstrijken.

Omdat de onderhandelingen met de federatie van metaalwerkgevers FME zijn vastgelopen, verwachten de bonden vanaf 1 mei stakingen bij een groot aantal metaalbedrijven. In het district Rotterdam overhandigen de bonden vandaag en morgen aan dertien grote bedrijven - met samen ruim tienduizend werknemers - ultimatums die aanstaande maandag aflopen. Het gaat om de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, Wilton Fijenoord, Verolme Botlek, IJssel Vliet Combinatie, Van Rietschoten en Houwens, Stork, Fokker Ypenburg, Van Leer vaten, Machinefabriek IJsselmonde, Asea Brown Boveri, Hunter Douglas, de Nederlandse Kroonkurk Maatschappij en Schindler liften.

Kernpunten in het conflict over een CAO voor de grootmetaal zijn de loonstijging (de bonden eisen vier procent), aanvulling van de WAO-uitkering voor werknemers van 55 jaar en ouder, een VUT-uitkering voor mensen vanaf 55 jaar die 40 jaar lang in de metaal hebben gewerkt en verkorting van de werkweek voor de ploegendienst. Ook vragen de bonden om een gerichte aanpak op bedrijfsniveau van het ziekteverzuim.

Vanochtend zijn de 325 werknemers van Flexovit in Eibergen, producent van slijpschijven, in staking gegaan wegens een conflict over winstdeling.