Damrak daalt over breed front in lijn met Londen, Tokio

ROTTERDAM, 22 APR. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs moesten vanmorgen over een breed front omlaag, in lijn met lagere koersen op de internationale beurzen. Een andere oorzaak was de fors lagere D-Mark na de zware nederlaag van de CDU van bondskanselier Kohl bij deelstaatverkiezingen.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag sloot op 96,0, stond om 13.00 uur op een verlies van 1,7 punt.

Beurshandelaren spraken de hoop uit dat de koersen zich in de loop van de dag enigszins zouden herstellen. Ze wezen erop dat de hogere dollar, die vanmorgen weer twee cent won op circa 1,97 gulden, altijd een stimulans is voor de Nederlandse aandelenmarkt.

Een handelaar van commissionair Van Meer James Capel meent dat de beurs vermoeidheidsverschijnselen begint te vertonen. “Onzekerheid over de rente, de economische situatie in Duitsland en de binnenlandse politieke ontwikkelingen (eisen en dreigementen van CDA-fractievoorzitter Brinkman aan het adres van het kabinet - red.) doen beleggers weer kiezen voor liquide middelen”, aldus de handelaar.

Op de beursvloer heerste de verwachting dat de middaghandel relatief saai zou zijn met weinig verrassingen. Een licht herstel van de stemmingsindex was mogelijk in lijn met de koersontwikkelingen in Londen, waarmee de Amsterdamse effectenbeurs een nauwe statistische verwantschap heeft.

De koersen van de internationals noteerden twintig tot tachtig cent lager. De twee grootste fondsen, Koninklijke Olie (slot vrijdag: 156,20 gulden) en Unilever (slot: 166,40 gulden), noteerden om 12.30 uur respectievelijk 0,60 gulden en een gulden lager.

De chemiefondsen Akzo en DSM, die recentelijk naar grote hoogte stegen, moesten verder terrein prijsgeven. Akzo, dat vrijdag sloot op 114,80 gulden, stond om 12.30 uur op 2,20 gulden verlies. DSM (slot: 110,60 gulden) moest 1,90 gulden prijsgeven.

Uitgever Wolters Kluwer sloot vrijdag op 54,40 gulden en stond om 12.30 uur op een verlies van 1,10 gulden. De Amsterdamse optiebeurs neemt met ingang van vandaag Wolters Kluwer op in de berekening van de EOE-aandelenindex. Het uitgeversfonds neemt hierbij de plaats in die begin maart vrijkwam met de fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB- Postbank. Op Wolters Kluwer worden nu nog geen opties verhandeld, maar volgens een woordvoerder van de optiebeurs zal dit te zijner tijd wel gebeuren.

NEW YORKHet Dow Jones industrieel gemiddelde won vorige week 44,8 punten op 2.965, maar moest vrijdag flink terrein prijsgeven.

Handelaren zeiden dat veel beleggers onzeker waren of het Dow Jones gemiddelde zich boven de 3.000 punten kon handhaven en dat ze daarom maar winst namen.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen stabiliseerden vanmorgen na een fors lagere opening. Een bescheiden rally op de Londense termijnbeurs LIFFE legde een vloer in de aandelenmarkt, net boven het niveau van 2.500 punten. De aandelenomzetten waren bescheiden. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2520,1, stond om 12.30 uur op een verlies van 22,8 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen schoten in het eerste half uur na opening 1,2 procent naar beneden, na de nederlaag van de christen-democraten van bondskanselier Helmut Kohl en lagere koersen in New York vrijdag en Tokio vanmorgen. Handelaren verwachtten een verdere daling van de koersen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.599,45, stond om 12.30 op een verlies van 21,26 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot vanmorgen lager na extreem dunne handel. Een reeks van factoren drukte de aandelenkoersen: het lagere slot van Wall Street vrijdag, de zwakke yen en de afnemende hoop op een binnenlandse renteverlaging.

Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 304,96 punten op 26.237,01 bij een aandelenomzet van 250 miljoen stuks.