Cholera-epidemie breidt zich uit over L-Amerika

LIMA, 22 APRIL. De cholera-epidemie die in Peru inmiddels meer dan 1.100 doden heeft veroorzaakt, wint in de omringende landen aan kracht.

In de Braziliaanse stad Iquitos, aan de bovenloop van de Amazone, zijn nu 27 sterfgevallen als gevolg van de cholera gemeld. Bijna 1.000 inwoners van die stad zouden inmiddels aan de ziekte lijden. Ook in de omringende landen Chili, Colombia, Ecuador en Bolivia stijgt het aantal cholera-slachtoffers. In de Boliviaanse hoofdstad La Paz is zaterdag een driedaagse conferentie over de epidemie begonnen. Volgens de voorzitter van de Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie die de conferentie leidt, lopen zes miljoen bewoners van het Latijns-Amerikaanse continent gevaar cholera te krijgen. Bij de huidige ontwikkeling zouden 42.000 van hen kunnen sterven, aldus Guerra. Volgens de Peruaanse minister van gezondheid bedreigt de cholera-epidemie in zijn land de economie. De export van produkten die mogelijke besmettingsbronnen zijn, zoals verse vis en fruit, is sterk teruggelopen, en toeristen bezoeken Peru nauwelijks meer. (AFP, AP)