Bekritiseerde Robson verliest grip op gedemoraliseerd PSV; Ellerman: 'Of er wel goed wordt getraind? Ik heb geen zin om de boetepot te vullen'

ROTTERDAM, 22 APRIL. Drie nederlagen in de laatste vier wedstrijden, trainer Bobby Robson die de grip op de gebeurtenissen volledig lijkt te hebben verloren, een ongemotiveerd elftal dat niet meer vooruit te branden is en een regelmatig op cruciale ogenblikken falende doelman Van Breukelen, vormen de trieste balans waarmee PSV bibberend de eindfase van de competitie ingaat. Zelfs na de 1-0 nederlaag tegen Sparta - de derde dit seizoen in een uitwedstrijd - heeft PSV de kansen nog volledig in eigen hand zich aan het einde van dit seizoen te laten kronen tot de landskampioen van de armoede. Maar dat zou met een uitgebluste spelersgroep die daar zelf nauwelijks nog in gelooft wel een klein wonder betekenen. Juul Ellerman: “Met een reeks wedstrijden voor de boeg als Sparta, SVV en NEC denk je, nou mooi, zes punten. Maar als je hier dan al verliest en je houdt er rekening mee dat Groningen een zware wedstrijd speelt en ook punten gaat verspelen, dan is dit natuurlijk een uitermate slecht begin. Of er wel goed wordt getraind? Daar geef ik geen antwoord op. Ik heb geen zin om de boetepot te gaan vullen”, deed Ellerman er verder maar wijselijk het zwijgen toe.

Ellerman is een van de vele internationals van PSV, met twaalf doelpunten topscorer achter Romario, maar toch niet de man die het voortouw in het veld neemt in moeilijke tijden. Hij vergeet daarbij dat een goede voetballer niet alleen beoordeeld wordt op de manier waarop hij tegen een bal trapt, maar dat een topspeler ook charismatische kwaliteiten dient te hebben. Zowel binnen als buiten de lijnen.

Erwin Koeman is een van de weinige spelers bij PSV die daar wel over beschikt. Maar zelfs hij houdt zich onder de gegeven omstandigheden in zijn commentaar op de vlakte. Koeman: “Ik ben woedend, maar laat ik me maar inhouden voordat ik weer dingen ga roepen die voor mezelf en de club allerlei vervelende consequenties hebben. Dit verlies is desastreus. Maar een van de punten van kritiek van mij is de gelatenheid waarmee een aantal spelers bij PSV ook deze nederlaag weer aanvaardt.”

Crisisberaad in Eindhoven lost onder deze omstandigheden weinig op. De zakelijke leiding van PSV hoeft geen donderspeech te houden of een schokeffect trachten te bewerkstelligen door op dit moment in te grijpen in de technische leiding; daar gaat het elftal op korte termijn echt niet beter door voetballen. Wel zit het management meer en meer in zijn maag met de aimabele Bobby Robson, wiens trainingen bloot staan aan kritiek en die uit arren moede het spelconcept van PSV van de laatste weken zelfs al tegen een degradatiekandidaat als Sparta had aangepast. Omdat ook Robson moet beseffen dat het verspelen van de landstitel - na vroegtijdige uitschakeling in de Europa Cup en de nationale beker - niet alleen voor PSV maar ook voor hemzelf heel vervelende gevolgen kan hebben.

Tegen Sparta had PSV ten opzichte van de afgelopen weken een aanvaller ingeruild voor een middenvelder omdat ook Robson beseft: “Het gaat nu uitsluitend om de punten de komende weken. Tegen Feyenoord was ik niet tevreden. De tegenstanders kennen ons spelletje nu langzamerhand wel.

Daarom wilde ik wat anders.'' Maar zelfs met Romario, Ellerman en Bosman bleef er bij PSV een voorhoede over die dit seizoen goed is geweest voor 37 doelpunten, elf meer dan het hele elftal van Sparta bij elkaar heeft gemaakt. Los van de blunder van Van Breukelen - hij tastte weer eens volledig mis op een hoge voorzet waarna Houtman de in het strafschopgebied teruggekleerde bal in een verlaten doel kon koppen - was het derhalve verbijsterend te constateren dat PSV in negentig minuten in aanvallend opzicht aanvallend niets voorstelde.

Het feit dat Romario zich al betrekkelijk snel met spit moest laten vervangen door Scheepers deed daar weinig aan af.

Robson telde in zijn optimistische opsomming na afloop een groot aantal gemiste mogelijkheden voor zijn team, maar de realiteit was dat zich daaronder nauwelijks een echt uitgespeelde kans bevond. PSV'er Mitchell van der Gaag die dit seizoen aan Sparta is uitgeleend: “PSV bouwde van achteruit zo traag op dat wij als verdediging alle mogelijkheden kregen ons tijdig te organiseren. Het ging bij PSV allemaal door het midden en de acties waren allemaal zeer voorspelbaar.”

Zonder De Jong (geschorst), Gerets en Vanenburg (beiden geblesseerd) was PSV enigszins gehandicapt. Maar dat vervangers als Linskens en Chovannec (die PSV dit seizoen weigerde te laten gaan) geen enkele poging deden hun kans te grijpen is tekenend voor de algehele malaise bij PSV, dat ondanks de hoogste begroting in de eredivisie op een regelrecht sportief fiasco lijkt af te gaan. Maar Robson gooide er nog maar een dooddoener tegenaan: “Niet alleen wij, ook Ajax en Groningen verspelen punten. Maar dat is voetbal.”

    • Marc Serné