'Veel cocaine via Nederland naar Europa'

ROTTERDAM, 20 april - De Colombiaanse drugskartels richten zich steeds meer op de Europese markt. Nederland en Spanje vormen daarbij de belangrijkste doorvoerhavens voor cocaine naar Europa. Dit blijkt uit een rapport van de Colombiaanse inlichtingendienst DAS (Departemente Administrativo de Seguridad).

De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Den Haag beschikt niet over het volledige rapport. Via de verbindingsman van de dienst in Caracas (Venezuela) is men op de hoogte van de strekking ervan en die vormt geen verrassing, stelt een woordvoerder. De toenemende belangstelling voor de Europese markt wordt al twee jaar gesignaleerd.

In 1989 verdrievoudigde de in Nederland onderschepte hoeveelheid cocaine tot 1425 kilo, in 1990 liep die op tot 4288 kilo. De achtergrond hiervan is volgens de CRI-woordvoerder dat de produktie toeneemt, terwijl de Amerikaanse markt zich heeft gestabiliseerd.

Daarom hebben de kartels nieuwe afzetmarkten nodig. Ook in Bremerhaven, Southampton, Antwerpen en in Italiaanse havens zijn vorig jaar grote vangsten gedaan, aldus de CRI-woordvoerder.

Het is de inlichtingendienst opgevallen dat de Colombianen steeds minder gebruik maken van Nederlandse stromannen. Daarmee willen ze kennelijk de zwakste schakel uit de keten halen: Nederlanders zouden de neiging hebben sneller door te slaan tegeover de politie dan Colombianen. De dienst signaleert een tendens dat Colombianen steeds meer eigen importfirma's opzetten.