Spaanse dichter Gabriel Celaya overleden

ROTTERDAM, 20 april - De Spaanse dichter Gabriel Celaya is donderdag op 80-jarige leeftijd in Madrid na een langdurige ziekte overleden.

De Bask Celaya was zeer actief in de communistische partij maar wijdde zich vanaf 1977 geheel aan de dichtkunst. “Ooit vormde poezie mijn politieke wapen, nu helpt zij me te leven, de dood te verdragen en mijn sterven zonder angst te verbeiden”, zo verklaarde hij deze stap.

Als verklaard pessimist had Celaya twee thema's: het geleidelijke verval van het menselijk lichaam (“Growing old is worse than dying”, zei hij ooit) en het idee van onvermijdelijke eenzaamheid. Een van zijn bekendste bundels luidde dan ook La Soledad Cerrada.

Zijn laatste werk, het prozagedicht Memorias Inmemoriales uit 1980, vatte naar Celaya's mening zijn poetische evolutie samen. Ondanks een oeuvre van tachtig werken kreeg Celaya pas erkenning in eigen land in 1986, toen hij de Nationale Prijs der Letteren ontving. Celaya en zijn vrouw Amparitxu Gaston leefden als gevolg van zijn ziekte in grote armoede. Een jaar geleden besloot de Spaanse minister van cultuur Celaya's ziekenhuisrekeningen te voldoen.