ramsj

Ansel Adams: An Autobiography Gebonden, Little, Brown 1986, van (f) 127,40 voor (f) 65,- Ansel Adams, fotografie: The mural project Gebonden, Reverie Press 1989, van (f) 85,50 voor (f) 29,50. Ansel Adams: Examples, the making of 40 photographs Paperback, Little, Brown 1983, van (f) 75,40 voor (f) 34,50.

Ron Strickland, redactie: Shank's mare; a compendium of remarkable walks Gebonden, Paragon 1988, van (f) 55,- voor (f) 24,50. Boekenmarkt. Donner, Rotterdam.

Luciano de Crescenzo: Geschiedenis van de Griekse filosofie; Socrates en daarna Paperback, Bert Bakker 1988, van (f) 29,90 voor (f) 9,90. Het Martyrium, Amsterdam.

Evert van Straaten: Theo van Doesburg, schilder en architect Paperback, SDU 1988, van (f) 49,90 voor (f) 24,50. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030 - 334973). Scheltema, Holkema, Vermeulen, Amsterdam.

Edward Lucie-Smith: Art now Gebonden. Wellfleet 1989, van (f) 107,40 voor (f) 49,90. Het Martyrium. Steven Sterk. Van Gennep.

Ansel Adams: An Autobiography Gebonden, Little, Brown 1986, van (f) 127,40 voor (f) 65,- Ansel Adams, fotografie: The mural project Gebonden, Reverie Press 1989, van (f) 85,50 voor (f) 29,50.

Ansel Adams: Examples, the making of 40 photographs Paperback, Little, Brown 1983, van (f) 75,40 voor (f) 34,50.

Alle drie boeken bij: De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam, en: Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070 - 3658226).

Drie prachtige fotoboeken van Ansel Adams, de belangrijke Amerikaanse landschapsfotograaf vermaard om zijn zwarte luchten en vreeswekkende bergwanden. Kort voor zijn dood in 1984 voltooide hij zijn autobiografie. In bijna vierhonderd pagina's vertelt hij op innemende en goedmoedige wijze (precies passend bij het portret van hem op de omslag) over zijn jeugd, zijn familie en vrienden, en bovenal de twee hartstochten die zijn leven beheersten: landschap en fotografie. The mural project toont een reeks nog niet eerder gepubliceerde foto's (uit 1941) over Amerikaanse nationale parken als Yellowstone. In Examples geeft de meester geduldig uitleg over de achtergronden van veertig van zijn beroemdste foto's.

Ron Strickland, redactie: Shank's mare; a compendium of remarkable walks Gebonden, Paragon 1988, van (f) 55,- voor (f) 24,50. Boekenmarkt.

Donner, Rotterdam. Shank's mare ('met de benenwagen', vertaalt het woordenboek oubollig) bevat meer dan vijfenzeventig 'opmerkelijke wandelingen', beschreven door een uiteenlopend gezelschap van ontdekkingsreizigers, vluchtelingen, soldaten, politici en auteurs. De hele wereld wordt bewandeld, van het hete Mexico tot de bevroren vlaktes van Antarctica.

Maar het is niet alleen natuur die aan bod komt. Zo loopt Norman Mailer mee met de eerste grote Vietnamdemonstratie in Washington, en laat Caitlin Gareth gewoon haar hond uit in Montrose Park in Houston.

Luciano de Crescenzo: Geschiedenis van de Griekse filosofie; Socrates en daarna Paperback, Bert Bakker 1988, van (f) 29,90 voor (f) 9,90. Het Martyrium, Amsterdam.

Evenals het eerste deel van De geschiedenis van de Griekse filosofie stond dit vervolg lange tijd bovenaan de Italiaanse bestsellerlijst.

Deze keer zijn het, onder anderen, Socrates en Plato die tot leven worden gewekt. Dat gebeurt op De Crescenzo's eigen zwierige en vrolijke wijze van presentatie: de filosofen als een stel straatjongens van de geest die elkaar en hun getergde medeburgers bestoken met provocerende uitspraken, dubbelzinnigheden en grappen.

Evert van Straaten: Theo van Doesburg, schilder en architect Paperback, SDU 1988, van (f) 49,90 voor (f) 24,50. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030 - 334973). Scheltema, Holkema, Vermeulen, Amsterdam.

In 1981 kwam de Rijksdienst Beeldende Kunst in het bezit van het archief en de bibliotheek van Theo van Doesburg. Overeenkomstig de wens van de schenkster - een nicht van de kunstenaar - nam de Rijksdienst de verantwoordelijkheid op zich het materiaal voor een breed publiek toegankelijk te maken. En zo verscheen dit eerste boek over de nalatenschap, gericht op Van Doesburgs bijdrage aan de architectuur. Een chronologisch overzicht in de vorm van bouwtekeningen, plattegronden, ontwerpen voor glas-in-lood ramen, en - Van Doesburgs obsessie - kleurcomposities.

Edward Lucie-Smith: Art now Gebonden. Wellfleet 1989, van (f) 107,40 voor (f) 49,90. Het Martyrium. Steven Sterk. Van Gennep.

Een breed opgezet naslagwerk over de beeldende kunst van deze eeuw. De kracht van het boek ligt in de fraaie illustraties en de overzichtelijke manier waarop de tientallen kunststromingen in relatie tot elkaar worden beschreven. De illustraties vormen tevens het minpunt: ze worden zo overdadig neergestrooid dat de tekst soms adem tekort komt om bij te blijven, met alle oppervlakkigheid van dien.

    • Henk Lagerwaard