Polen zet priesters in tegen 'hooliganski' bij voetballen

KRAKOW, 20 april - In het vervallen stadion van Wisla Krakow, koploper in de Poolse voetbalcompetitie, springt Vak 10 extra in het oog. De verveloze banken zijn tot golvend hout geworden. Sommige zit- of springplaatsen zijn van hun betonnen ondergrond gerukt. Ook Polen heeft zijn hooliganski.

De bestrijding van het voetbalvandalisme in Krakow krijgt binnenkort een typisch Pools karakter. Hier zoekt men het niet in gescheiden supportersvakken, hekken om het veld, combikaarten of mobiele eenheid.

Begin volgende maand hoopt de club op de pacificerende invloed van het uniform der priester-studenten in het domein van de hardste supporterskern, Vak 10.

Groepen aankomende priesters zullen de supporters bij thuiswedstrijden 'begeleiden', zo heeft de club in overleg met de orde der Franciscanen besloten. De priesters zullen zich voorlopig bij wijze van experiment in pij tussen de Wisla-fans mengen, om “een vrediger sfeer te creeren”, zoals clubvoorzitter en directeur Ludwik Mietta het omschrijft. “Natuurlijk zijn het geen politie-agenten, maar ze observeren de supporters wel. Bij wangedrag kunnen ze meteen de aanstichters erop aanspreken.”

Op de gemiddelde Nederlandse F-side of Midden-Noordtribune zou een priester daarmee het risico lopen uit zijn sandalen te worden geslagen, leggen we de voorzitter voor. Mietta lacht begrijpend. “Dat wordt hier ook wel gevreesd. Misschien zal er niet meteen worden geslagen, maar men kan de priesters wel uitschelden. Om de supporters aan het idee te laten wennen, zal de introductie dan ook zeer voorzichtig moeten verlopen.” Om die reden staat er een voorwedstrijd van een priesterelftal tegen de Wisla-junioren op het programma en overweegt de Franciscaner orde voor en tijdens de wedstrijd haar eigen muziekgroep te laten optreden.