Pialat met film Van Gogh naar Festival Cannes

AMSTERDAM, 20 april - De winnaar van de Gouden Palm in 1987, Maurice Pialat, zal tijdens het 44ste Internationale Filmfestival van Cannes (9-20 mei) zijn film Van Gogh presenteren.

Ook voormalig hoofdprijswinnaar Marco Ferreri, die eerder dit jaar de Gouden Beer in Berlijn in de wacht sleepte, heeft een nieuwe film, La Carne, in competitie. Het voorlopige hoofdprogramma van Cannes vermeldt voorts nieuwe produkties van Spike Lee (Jungle Fever), Jacques Rivette (La belle noiseuse), Theo Angelopoulos (De vertraagde pas van de ooievaar), Chen Kaige (Life on a String), Krzysztof Kieslowski (La double vie de Veronique), de gebroeders Joel en Ethan Coen (Barton Fink) en David Mamet (Homicide).

Ook het lang verwachte debuut van de Sovjet-regisseur Roestam Chamdadov (Anna Karamazova met Jeanne Moreau) staat op het programma.

Als de film tijdig gereedkomt, wordt de door Kees Kasander en Denis Wigman in Nederland opgenomen film van Peter Greenaway, Prospero's Books, nog aan de competitie toegevoegd.

Buiten mededinging zijn in Cannes de nieuwe films te zien van Akira Kurosawa (Rhapsody in August) en Agnes Varda (een documentaire over haar onlangs overleden echtgenoot, de filmer Jacques Demy), alsmede de concertfilm van Madonna Truth or Dare, die als ondertitel kreeg: In Bed with Madonna. Nederlandse films zijn ook dit jaar niet geselecteerd voor het hoofdprogramma van Cannes.