Mario Been gunt Feyenoord best een gelijkspel

KERKRADE, 20 april - Mario Been had gisteravond bij Roda in het competitieduel tegen Feyenoord de weinig benijdenswaardige taak om zijn geliefde ex-club nog dieper in de misere te drukken.

De ras-Rotterdammer moest uitgerekend in deze wedstrijd bewijzen dat zijn reservebeurt van vorige week een foutieve inschatting van trainer Jan Reker betrof. Maar ook het gezwoeg van Been kon niet verhinderen dat Feyenoord via 0-0 op een belangrijke puntendeling afstevende.

Nadat in november van het vorig jaar het contract van Been bij Pisa werd ontbonden, volgde een periode waarin hij voornamelijk de tijd doodde met trimmen in het Kralingse bos. Even toonden Sheffield Wednesday en FC Twente belangstelling voor Been, maar het was Nol Hendriks die in januari uiteindelijk de portemonnee opentrok en 500.000 gulden over had voor de frele middenvelder. Been werd aangetrokken om Roda terug te brengen in de sub-top van de eredivisie.

Dat de oud-Feyenoorder de rol van redder tot nu toe allesbehalve overtuigend speelt, wekt gezien zijn voetbalverleden nauwelijks verbazing. Been is het prototype van de flegmatieke speler: de man van momenten met voornamelijk oog voor het showelement in het voetbal.

Een Italiaans avontuur leek derhalve op zijn lijf geschreven maar bij het sportief tobbende Pisa ondervond Been dat in de onderste regionen van de Serie A vooral werklust een vereiste is. Bovendien raakte Been in conflict met voorzitter Romeo Anconetani. Een plaats op de reservebank viel hem daardoor ten deel.

Inmiddels heeft Been ook bij Roda JC al kennisgemaakt met de reservebank. Vorige week keek hij toe hoe zijn ploeg in Enschede door FC Twente met 4-1 werd verslagen. Dat trainer Jan Reker de persoonlijke aankoop van Hendriks passeerde, moet de weldoener pijn hebben gedaan. “Maar Mario verdiende het. Hij moest wakker geschud worden. Dat is gelukt: op de training maakt hij een voorbeeldige indruk”, verzekert Hendriks. Ook Reker verbaasde zich over het mentale incasseringsvermogen van Been na zijn verbanning. “Dat nam hij zeer professioneel op, moet ik zeggen.” Been, bijna onnatuurlijk: “Bij een club als Roda wordt nou eenmaal verwacht dat je een stapje extra zet. Dat heb ik dus maar gedaan.”

Tegen zijn oude club Feyenoord kreeg Been de gelegenheid zich te rehabiliteren. “We hebben hem gehaald om te voetballen. Dat moest hij nu weer eens tijdens een wedstrijd laten zien. Daarin is Been geslaagd”, aldus Reker, die zijn middenvelder zo hard zag werken dat hij hem in de rust moest bewegen “weer meer de Pietje Bell uit te hangen.”

Been compenseerde met name in de eerste helft met een imponerend aantal afgelegde meters zijn vaak onzuivere passing. Na de rust verliep de samenwerking met rechterspits Rene Hofman veel soepeler en viel de spanning zichtbaar van hem af. En ook de 0-0 moet hem hebben gerustgesteld. “Want in diep in mijn hart ben ik nog steeds voor honder procent Feyenoorder”, bekent Been.

    • Leon van Eijndhoven