Litouwse douanepost bezet

MOSKOU, 20 april - Soldaten van het Rode Leger hebben gisteren enige tijd een 'douanepost' bezet die door de Litouwse autoriteiten was opgezet om te voorkomen dat niet-ingezetenen goederen meenemen naar andere republieken.

De militairen, volgens Litouwse opgave vijftien, hielden de post enige tijd bezet en dreigden bij hun vertrek dat ze strafmaatregelen zouden nemen als de post weer zou worden geopend. Ze zeiden dat ze een besluit uitvoerden dat president Gorbatsjov een week geleden had genomen. Een woordvoerder van het parlement in Litouwen beschuldigde na het incident het Kremlin ervan erop uit te zijn de spanningen in Litouwen verder op te voeren. Het Litouwse douanepersoneel raakte bij de actie niet gewond, maar het werd wel vijf uur lang vastgehouden door de Sovjet-autoriteiten. Het is de tweede keer dat Sovjet-militairen optraden tegen een Litouwse douanepost. (AP)