Honeywell maakt zich los van Bull

Hezijn de banden tussen Bull en Honeywell vollledig verbroken. Honeywell besloot zich eind 1989 geheel terug te trekken uit de computerbranche en zich te concentreren op meet- en regeltechniek.

Daarvoor had Honeywell al enige jaren nauw samengewerkt met Bull en met het Japanse computerconcern NEC. Het Japanse bedrijf heeft nog een belang van 15 procent in Bull HN. De bedoeling is dat NEC nog voor de zomer een belang van vijf procent neemt in Bull. De Franse overheid heeft onlangs een dergelijke stap mogelijk gemaakt door particulieren toestemming te geven een minderheidsbelang te verwerven in staatsbedrijven.

Ondanks omvangrijke staatssteun blijkt Bull zonder buitenlandse partner niet levensvatbaar te zijn. Het concern boekte in 1990 een verlies van 6,79 miljard frank (2,24 miljard gulden) en het jaar daarvoor een verlies van 267 miljoen frank. De Franse staat stelt in een ondersteunigsprogramma het concern de komende twee jaar ruim vier miljard frank ter beschikking boven de ontwikkelingssubsidies van in totaal 2,7 miljard frank.