Gelderland praat over Betuwelijn

ARNHEM, 20 april - Betuwse gemeenten en de provincie Gelderland hebben gisteren gezamenlijk overleg gevoerd met de NS over de Betuwespoorlijn, een goederenspoorlijn die Rotterdam met het Duitse achterland moet verbinden.

De partijen hebben afgesproken dat op 'ambtelijk niveau' de voor- en nadelen van verschillende trajecten worden afgewogen en dat het overleg in juni wordt voortgezet.

De Betuwse gemeenten reageerden eerder dit jaar furieus toen de NS bekend maakte welke trace's mogelijk zijn voor de Betuwelijn. In enkele varianten worden gemeenten 'doorsneden' door de lijn die per dag door maximaal 350 goederentreinen wordt gebruikt. De Tweede Kamer vindt dat de Betuwelijn er snel moet komen. De kosten worden geschat op 2,5 miljard gulden. Minister Maij-Weggen wil dat het Nederlandse bedrijfsleven de helft betaalt.

De provincie Gelderland is ook voorstander van de Betuwelijn. Vervelende gevolgen voor sommige gemeenten zijn onvermijdelijk, aldus gedeputeerde T. Doesburg. Het overleg met de NS is bedoeld om “de gevolgen zo acceptabel mogelijk” te maken. Doesburg: “De provincie zal de gemeenten helpen bij het vinden van oplossingen. Bijvoorbeeld als mensen door de lijn moeten verhuizen.” De aanleg van een groot rangeerterrein in de Betuwe, waar zowel de gemeenten als de provincie bezwaar tegen hadden, lijkt voorlopig van de baan. De NS zegt dat zo'n terrein voor 2010 niet nodig is.