FNV: Brinkman moet met zieken van WAO'ers stoppen

ROTTERDAM, 20 april - Voorzitter J. Stekelenburg van de vakcentrale FNV heeft CDA-fractieleider Brinkman schriftelijk verzocht “te stoppen met het zieken van arbeidsongeschikten”.

De brief is geschreven naar aanleiding van Brinkmans uitlatingen vorig weekeinde over mensen die zich “met een zekere aanstellerij” laten afkeuren om voor een WAO-uitkering in aanmerking te komen.

De Stichting WAO en andere uitkeringsgerechtigden heeft gisteren aangekondigd een kort geding tegen Brinkman aan te spannen als hij zijn uitspraak niet terugneemt. De aanklacht zou zijn “smaad ten aanzien van een grote bevolkingsgroep”.

Stekelenburg noemt de opmerkingen van Brinkman in zijn brief “ronduit krenkend voor alle WAO'ers”. Ze zijn volgens de FNV-voorman ook “buitengewoon suggestief”.

In een reactie zegt de woordvoerder van Brinkman de brief misplaatst te achten. “Stekelenburg moet de letterlijke tekst er nog maar eens goed op nalezen en goed letten op alle nuanceringen. Overigens blijft de heer Brinkman van mening dat een zekere mate van aanstellerij bij de WAO voorkomt”, aldus de woordvoerder.

WAO'ers vormen volgens Stekelenburg “een groep vrij anonieme mensen”, die zich moeilijk kan verdedigen en die “steeds onzekerder wordt omtrent hun toekomst”. Door niet te melden om hoeveel 'aanstellers' het zou gaan, is het gevolg van Brinkmans woorden volgens Stekelenburg “dat alle arbeidsongeschikten door de publieke opinie over een kam worden geschoren”.