Cornflakes voor de Koerden

SILOPI (Turkije), 20 april - Op een terrein bij het Turkse grensplaatsje Silopi, waar nog maar enkele dagen geleden slechts wat stoffige loodsen stonden, liggen nu duizenden kratten met hulpgoederen voor de Koerdische vluchtelingen opgestapeld. De inhoud loopt uiteen van pannekoekenmeel tot ingeblikte peren, van toiletpapier tot mosterd en van doperwten tot cornflakes. Of de Koerden met al deze zaken even vertrouwd zijn staat te bezien, dat zij desondanks zeer welkom zijn staat vast.

De hulp van de Verenigde Staten voor de Koerden kwam langzaam op gang, volgens velen te langzaam, maar nu het Amerikaanse leger zijn gigantische materiele middelen bijna onbeperkt inzet, komt er duidelijk schot in. De uit het niets verrezen basis in Silopi is daar het bewijs van.

Rondom de omvangrijke opslagplaats is in een paar dagen tijds een tentendorp verrezen dat al een kleine duizend man huisvest en spoedig plaats zal bieden aan achttienhonderd man. Het merendeel van deze manschappen bestaat uit Amerikaanse mariniers, maar daarnaast zijn er ook Amerikaanse militairen van leger en luchtmacht. De Fransen hebben tot dusverre slechts veertien man gestuurd, de Britten vier, maar deze aantallen zullen naar verwachting snel stijgen. Helikopters vliegen af en aan. Sinds een paar dagen wordt er zelfs een verkeerstoren gebouwd, die de talrijke vluchten moet coordineren.

Op de weg die dwars door deze 'Vooruitgeschoven humanitaire basis voor de ondersteuning van de bevoorrading' (de volledige naam) loopt, staat een lange file van Turkse vrachtauto's, die de meeste goederen aanvoeren. “Onze hulpoperatie is een zegen voor de Turkse vrachtautochauffeurs en de Turkse mineraalwaterindustrie”, merkt een Amerikaanse militair op. Het mineraalwater dat aan de vluchtelingen wordt geleverd is in Turkije aangeschaft. Ook de plaatselijke jeugd uit Silopi probeert een graantje mee te pikken van de buitenlandse aanwezigheid en leurt met blikjes frisdrank.

De meeste goederen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten of van Amerikaanse bases in Duitsland. Getuige een opschrift op sommige dozen bestaat een deel ook uit overgebleven voorraden van operatie 'Desert Shield'. “Vanmorgen zag ik voor het eerst ook een auto binnenkomen waarop stond geschreven: Gift van de regering van Japan”, zegt een sergeant-majoor. Binnenkort worden in Silopi ook goederen verwacht uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Zwitserland en Zweden.

Pag. 4:

Cornflakes voor de Koerden

Per vliegtuig zijn de meeste goederen naar Turkije gekomen. Op grote vliegbases zoals In(c,)irlik werden zij overgeladen op Turkse vrachtauto's, die de spullen overbrachten naar Silopi. Vandaar worden zij per helikopter afgeleverd bij de vluchtelingenkampen, zowel de huidige kampen in de bergen van Turkije als de toekomstige in Irak.

Het aantal vluchten per dag zal nog drastisch toenemen. Op het ogenblik wordt per dag zo'n zestig tot negentig ton hulpgoederen afgeleverd in de kampen en bij groepjes vluchtelingen die verspreid in de bergen bivakkeren. Het meeste voedsel bestaat uit kant en klare maaltijden. De bedoeling is om deze hoeveelheid te verhogen tot vierhonderd ton per dag. De positieve gevolgen van de hulp beginnen overigens nu al voelbaar te worden. Amerikaanse piloten melden dat er de laatste dagen veel minder heftige vechtpartijen uitbreken over neergelaten voedselpakketten.

Waar de nieuwe kampen in Irak zullen worden gevestigd is nog steeds niet duidelijk. De teams, die de afgelopen dagen deels per motorfiets op zoek zijn geweest naar locaties, zijn bezig hun verkenning af te sluiten. Zodra de plaats van de nieuwe kampen is beslist, zal de basis in Silopi als het meest vooruitgeschoven steunpunt nog meer dan nu al het geval is een sleutelrol vervullen.

    • Floris van Straaten