Burgemeester Jeruzalem ziet geen rol EG in vredesproces

SCHIPHOL, 20 april - De burgemeester van Jeruzalem, Teddy Kollek, ziet geen rol voor de EG in het vredesproces in het Midden-Oosten. Volgens hem heeft Europa te lang de Arabische wereld gesteund en is het Westen ook onvoldoende op de hoogte van de precaire situatie waarin Israel zich ten opzichte van de Arabische wereld bevindt.

Kollek arriveerde gistermiddag op Schiphol voor een vierdaags bezoek aan Nederland, op uitnodiging van de stichting Christenen voor Israel.

Volgens Kollek heeft de invasie van Irak in Koeweit duidelijk aangetoond dat Arabische landen niet schromen onduldbare middelen te gebruiken om hun doelen te bereiken. Hij zei te vrezen dat de EG, wanneer zij betrokken zou worden bij het vredesproces, met een Europese bril naar de situatie in het Midden-Oosten zal kijken zonder oog te hebben voor de specifieke problemen. “De manier waarop Nederland en Belgie hun geschil destijds hebben opgelost, verschilt hemelsbreed van de manier waarop het in het Midden-Oosten zal kunnen”, zei hij.

Vandaag is Kollek te gast in Urk waar hem een cheque van twee miljoen gulden wordt overhandigd. Het geld is bedoeld voor de opvang van Russische emigranten.