Treuhand: meer buitenlandse investeringen

BONN, 19 APRIL. De Treuhandanstalt, het Duitse overheidsorgaan dat belast is met de privatisering van de staatsbezittingen in de voormalige DDR, gaat meer investeerders in het buitenland zoeken. Dat heeft de nieuwe voorzitter van de Treuhand gisteren in Bonn gezegd.

De nieuwe voorzitter, Birgit Breuel, zei gisteren bij de opening van het nieuwe Treuhandkantoor in Bonn dat ze “grootscheepse buitenlandse investeringen” zoekt. Breuel, die de ruim twee weken geleden door terroristen vermoorde Detlev Rohwedder heeft opgevolgd, zei dat de Oostduitse bedrijven vaak ondeugdelijke bedrijfsplannen indienen bij de verzoeken om financiele steun. “Het is niet zo dat we de hoorn des overvloeds even leeggieten” aldus Breuel.

De Treuhand heeft tot nu toe 1.261 industriele ondernemingen geprivatiseerd waarover Breuel gisteren voor het eerst gedetailleerde cijfers heeft verstrekt. Veertig procent van de geprivatiseerde bedrijven zit in de sector kapitaalgoederen en motoren, dertig procent in de sector voeding en dranken, zeventien procent in de sector elektronia en meetinstrumenten en twaalf procent in de sector chemie (inclusief rubber).

Verder zijn handelsondernemingen, kranten en tweehonderd hotels verkocht. In totaal zijn volgens Breuel zo al een half miljoen arbeidsplaatsen gered. Desondanks is de werkgelegenheid in het oostelijk deel van Duitsland afgelopen maand tot 9,2 procent gestegen.

En er zijn nog twee miljoen arbeiders die slechts een paar uur per week werken maar dank zij een steunregeling nog een volwaardig salaris genieten. Als deze regeling 1 juli aanstaande afloopt, zal de officiele werkloosheid scherp stijgen. De Treuhand heeft nu nog de beheer over 7.000 ondernemingen. Er zijn nog ruim tweeduizend biedingen in portefeuille.

Negentig procent van de tot nu toe verkochte industriele ondernemingen is overgenomen door bedrijven in het westen van Duitsland. Vijf procent is overgenomen door het management van de bedrijven zelf (management buy out) en vijf procent is in buitenlandse handen beland.

(UPI, AP)