Treinen in VS rijden weer na verbod staking

WASHINGTON, 19 APRIL. Een kwart miljoen Amerikaanse spoorwegarbeiders is gisteren weer aan het werk gegaan nadat president Bush een noodwet had getekend om een eind te maken aan de eerste nationale treinstaking in de VS sinds tien jaar.

De regering-Bush verklaarde dat de staking, die uiteindelijk maar een dag duurde, de Amerikaanse economie circa 50 miljoen dollar per dag zou hebben gekost. Eerder had Bush zijn bezorgdheid uitgesporken over de ernstige gevolgen die een landelijke treinstaking op het herstel van de economie in de VS zou hebben. De Amerikaanse president noemde een mogelijk langdurige staking een “verlamming van de economie en een aantasting van de nationale veiligheid” en stelde alles in het werk om langs juridische weg de staking te verbieden.

Dat lukte in de nacht van woensdag op donderdag toen de president een door het Congres opgestelde noodwet ondertekende die een staking verbood.

De Amerikaanse spoorwegen vervoeren meer dan een kwart van het totale vrachttransport in de VS. De belangrijkste transporten zijn die van kolen, voedsel, auto-onderdelen en staal. Er werken ongeveer 500.000 mensen in de industrien die afhankelijk zijn van de Amerikaanse spoorwegen.

Hoewel de Amerikaanse wet geen specifieke bevoegdheden aan het Congres toeschrijft voor het verbieden van treinstakingen, kwam het sinds 1963 al elf maal tot een stakingsverbod. De snelle besluitvorming van de Amerikaanse regering werd vandaag door de Amerikaanse minister van verkeer Samuel Skinner “regeren in topvorm” genoemd.

De vakbonden hebben het besluit van het Congres onmiddelijk geaccepteerd. Er zijn geen wettelijke mogelijkheden een dergelijk besluit van het parlement aan te vechten. Een van de vakbondsleiders verklaarde dat alle stakingsposten in het hele land zijn verlaten en de stakers weer aan het werk zijn gegaan. (Reuter)