Talisman No. 32

Buurvrouw en ik spelen graag galgje. Ken je dat? Zij neemt een woord in haar hoofd en ik moet dat zien te raden. Ze schrijft de eerste en de laatste letter op, en daartussen zet ze zoveel streepjes als er letters moeten komen.

Zo schreef ze laatst A . . . . S. Ik moet dan telkens een letter zeggen waarvan ik hoop dat hij tussen de A en de S staat. Ik riep 'E!', want een E heb je snel in een woord. Maar er zat geen E in, en ze zette daarom de paal van mijn galg overeind. Bij elk fout raden wordt die galg verder getekend. Er zijn drie stokken, een touw en dan komt het lijf: een kop, een romp, vier armen en benen, twee ogen en een mond. Dus na dertien keer verkeerd raden hang je. Gelukkig zei ik 'A!' en toen vulde ze de twee A's in haar woord in op hun plekjes: A.A.AS. Nu wist ik het. Ananas!

Het rare is dat een lang woord makkelijker te raden is dan een kort woord.

Laatst schreef ze een woord van negen letters: B . . . . . . . W. Ik raadde de eerste twaalf letters van het alfabet. Ze waren allemaal fout! De situatie was dreigend. Alleen de mond hoefde getekend. Ik had nog een kans. Zou jij weten welk woord daar moest staan? Red me dan en stuur dat woord naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 in Amsterdam. Help me, dan krijg jij de prijs en hoef ik niet te hangen.

Oplossing Talisman no. 31 Merel Boeks (11 jaar) uit Maastricht stuurde als antwoord op de vraag naar troetelnaampjes de volgende brief: “Lieve, schattige, kuddelepetoeterige Talisman. Over knuffelnaampjes gesproken: toen mijn broertje klein was noemde hij mij Stoffelnaatje. Hoe hij erop kwam weet ik niet. Onze kat Felix, die nu inmiddels is gestorven, had ook een boel bijnaampjes, zoals: gebraden gehelix, kamelix, di-da-do-delix. Bijna altijd eindigde het met -ix. De kat die we nu hebben heet Torremans. Ook wel: Knorremans, Borre, Tor, Bode, Moske Dode en Kidde. Mijn zusjes spelen tegenwoordig vaak 'De diekemonster'

wat ze ook echt tot monstertjes maakt. Vele knuffels (maak daar maar inspiratie van)''. Bovendien maakte ze er ook nog een tekeningetje van mij bij! Merel krijgt de prijs.