Schaatsen slijpen

Het dooit behoorlijk buiten, vorige week al een graad of twintig. Het dooit zo hard dat als je in het zwembad een aanloop neemt en over de rand duikt je niet bang hoeft te zijn dat je je hoofd stoot.

Toch is er bij mij in de buurt nog een winkel waar een bordje buiten hangt met Schaatsen Slijpen. Daar wilde ik wel het mijne van weten. Ik dacht: ik ga op een rustige ochtend als de zon schijnt dan zijn er hopelijk niet al te veel schaatsliefhebbers voor mij.

In de winkel, waar ook watersportartikelen te koop zijn, was helemaal niemand!

- Verkoopt u schaatsen? vroeg ik aan de man achter de toonbank. - Ah! zei de man, u heeft natuurlijk buiten dat bord gezien.

- Ja, zei ik, en daar staat ook op: Schaatsen Slijpen. - Dat bord moet ik misschien maar 's weghalen.

- Komen er eigenlijk veel mensen om schaatsen te laten slijpen? - Nou, nog ongeveer een of twee per week. Dat zijn natuurlijk mensen die denken: als ik ze nu laat slijpen, ben ik mooi klaar voor de volgende winter.

- Dus schaatsen laten slijpen kan nog wel? - Jazeker.

- En als ik nu schaatsen wil kopen? - Nee, dat kan niet, want die heb ik allemaal opgeborgen. Ik heb die ruimte nu voor andere dingen nodig. De schaatsen leg ik pas weer in de winkel als het koud wordt.

- En als er nou Australiers komen? Want u weet dat het in Australie nu winter wordt.

- Australiers? Nou, die komen hier niet. In ieder geval komen ze geen schaatsen kopen.

De man vertrouwde het zaakje niet want hij keek mij lang aan. Hij vond natuurlijk dat ik rare vragen stelde. Waarom kwam ik niet gewoon iets kopen?

Ondertussen had ik gehoord dat er nog een andere winkel was waar een bordje buiten stond met Schaatsen Slijpen. Er stond zelfs op: Schaatsen en Schaatsen Slijpen. De winkel was toevallig dicht maar ze waren niet met vakantie. De volgende dag heb ik even opgebeld.

- Ja, wij hebben nog steeds een bord buiten staan, zei de man die ik aan de lijn kreeg. Een dezer dagen halen we het weg.

- Komen er nog mensen om schaatsen te laten slijpen? - Jaja, toch wel. Ongeveer drie per week.

- Sluipen die stiekem over straat met de schaatsen goed ingepakt? - Nee, daar heb ik niets van gemerkt.

- Als u het bord nu weghaalt, wanneer zet u het dan weer neer? - Meestal omstreeks eind oktober.

- Niet pas als het begint te vriezen? - Nee, want heel veel mensen gaan ook naar kunstijsbanen.

- Houdt u zelf van ijs? - Ja, ik wel.

- Ook om te eten? - Ja, dat ook.

- Nou, dan hoop ik dat het deze zomer erg warm wordt en we veel ijs kunnen eten.

    • Lucas Ligtenberg