Sancties voor Bush jr. na spaarbankechec

WASHINGTON, 19 APRIL. Neil Bush, zoon van de Amerikaanse president, heeft van de het toezichthoudend orgaan van de Amerikaanse spaarbanken enkele sancties opgelegd gekregen. Bush jr. was directeur van de Silverado-spaarbank in Denver, die een belangrijke rol speelde in de massale teloorgang van Amerikaanse spaarbanken in 1988.

Bush jr. moet zich aan uiterst strenge handelingsvoorwaarden houden wanneer hij in de toekomst op enigerlei wijze bij spaarbanken betrokken raakt. Bush kan tegen de uitspraak in beroep gaan.

De zoon van de president was tot augustus 1988 directeur van Silverado, een van de grootste spaarbanken in Colorado. De Amerikaanse overheid greep vier maanden later bij de bank in. Bush zou zijn goedkeuring hebben verleend aan leningen aan zakenrelaties die later nogal dubieuze debiteuren bleken. Bush heeft de aanklachten herhaaldelijk ontkend.

Het spaarbankenschandaal zal de Amerikaanse belastingbetaler vele miljarden dollars kosten. Drie jaar geleden kwamen spaarbanken massaal in de problemen toen bleek dat vooral grote kredieten in de onroerend-goedsector en Texaanse olie zwaar verliesgevend werden.

Fraude en wanbeleid zouden hierbij ook een rol hebben gespeeld. Hoewel onderzoeken naar de juiste gang van zaken nog lopen, spreken berichten van verliezen van 200 miljard dollar in de afgelopen vijftien jaar.

In totaal heeft de Amerikaanse overheid bij 550 spaarbanken ingegrepen waarvan er meer dan 200 nog steeds onder curatele staan. Van de overige 2.400 spaarbanken in de VS wordt verwacht dat er 150 in de toekomst eveneens een federaal ingrijpen behoeven. Circa 1.200 banken verkeren in financiele moeilijkheden. De totale overheidkosten om de spaarbankensector te saneren worden geschat op 500 miljard dollar in de komende dertig jaar. (Reuter, ANP)