Regeling aangeboden voor vermist schoolgeld

LEEUWARDEN, 19 april - Een hoofdinspecteur voortgezet onderwijs van het ministerie van onderwijs heeft via haar advocaat een financiele regeling aangeboden aan het oud-bestuur van de schoolvereniging Eloquentia van het Slauerhoff College in Leeuwarden.

Dat heeft de advocaat van het oud-bestuur, mr. W. Sleijfer, desgevraagd bevestigd. Hij wil niet ingaan op de inhoud van het voorstel van de oud-conrector. Het voormalige bestuur bespreekt de inhoud daarvan morgenvroeg.

Het bestuur vroeg vorige week opheldering aan de inspectrice over de vermissing van 20.000 gulden uit de kas van de schoolvereniging. De hoofdinspecteur beheerde die kas toen zij conrector was van de Leeuwarder school.

Beide partijen zijn het eens over het inschakelen van een register-accountant die als onafhankelijk persoon moet nagaan hoeveel geld er in kas was op het moment dat de conrector drie jaar geleden naar Den Haag vertrok. Ze werd toen rector aan het Maerlant Lyceum.

Volgens Sleijfer is uit restanten van de boekhouding gebleken dat er nog een bedrag moet zijn van 20.000 gulden: 10.000 in contanten en 10.000 aan spaarbewijzen.

Toen de directie van de school de inspectrice vroeg waar het geld gebleven was, maakte zij 10.000 gulden over naar de school. “Een feit is dat de spaarbewijzen zijn opgenomen en dat daarvoor geen verantwoording is afgelegd. Het zwakke punt is dat ze de zaak bij haar vertrek niet heeft overgedragen”. Volgens de advocaat van de vrouw, mr. W. Voorthuijsen, is het genoemde bedrag van 20.000 gulden onjuist.

“Er zijn geen bedragen in die orde van grootte verdwenen”. Over de vraag waarom zijn client het geld niet heeft overgedragen bij haar vertrek wil Voorthuijsen “niet speculeren”: “Zij zat zelf in een verhuizing, de school verhuisde, dus het was een bijzonder rommelige tijd.” Voorthuijsen stelt dat mevr. J. onmogelijk nog kan aantonen waar het geld is gebleven. “De boekhouding was niet meer dan een schoenendoos. Elk jaar werd er geld uitgegeven. Niemand zou nu aan kunnen tonen wat hij vijf jaar geleden met zijn maandinkomen heeft gedaan.”