Raket VS met Japanse satelliet gaat verloren

CAPE CANAVERAL, 19 april - Een Amerikaanse Atlas-Centaur raket, met aan boord een Japanse telecommunicatiesatelliet ter waarde van 100 miljoen dollar, is gisteravond laat tijdens de lancering verloren gegaan.

Zes minuten na de lancering vanaf Cape Canaveral in Florida weigerde een van de twee motoren van de tweede trap te ontbranden. Naar het mislukken van de lancering wordt een officieel onderzoek ingesteld.

Twee jaar geleden ging voor het laatst een Atlas raket verloren. De opdrachtgever voor de lancering, het belangrijke Japanse televisienetwerk NHK, is door de mislukte lancering zwaar getroffen.

De nu verloren satelliet was bedoeld als vervanger van de satelliet die in februari van dit jaar verloren ging bij de mislukte lancering van een Ariane-raket. De satelliet had 4 miljoen nieuwe Japanse kijkers moeten bedienen. (AP)