Protesten vergezellen het bezoek van Gorbatsjov aan Zuid-Korea

SEOUL, 19 april - Na zijn officiele bezoek aan Japan afgesloten te hebben, bezoekt Michail Gorbatsjov als eerste Sovjet-president nu Zuid-Korea. Belangrijkste onderwerp van gesprek zal daarbij het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea zijn, dat sinds 1945 bestaat. Pas sinds 1990 onderhouden Seoul en Moskou diplomatieke relaties.

Honderden radicale Zuid-Koreanen hebben geprotesteerd tegen het bezoek van Gorbatsjov, waarbij het tot een treffen kwam met de oproerpolitie.

Zij vinden dat het bezoek een vrede met het noordelijke deel van het Koreaanse schiereiland in de weg staat. Volgens de tegenstanders van het bezoek is Moskou uitsluitend geinteresseerd in het verkrijgen van economische steun ter waarde van drie miljard dollar en niet in het oplossen van politieke problemen. “Zuid-Korea stuurt bloemen en bonbons naar een vrouw die niet in een minnaar is geinteresseerd”, aldus een zakenman.

Ook spreekt Gorbatsjov over het lidmaatschap van de Verenigde Naties dat Zuid-Korea in september wil aanvragen. Noord-Korea is daar fel tegen gekant, omdat dat de scheiding van Noord- en Zuid-Korea officieel zou bevestigen. Zuid-Korea wil bewerkstelligen dat de Sovjet-Unie, tot voor kort de belangrijkste bondgenoot en wapenleverancier van Noord-Korea, in deze kwestie geen gebruik maakt van zijn vetorecht.

Ook de vermeende Noordkoreaanse ambitie om kernwapens te maken, is in Seoul onderwerp van gesprek. De Sovjet-Unie heeft inmiddels officieel gedreigd Noord-Korea niet langer van nucleaire technologie te voorzien, wanneer het geen internationale controle van zijn nucleaire industrie toelaat.

Verwacht wordt dat Gorbtasjov een zekere mate van schadeloosstelling zal aanbieden aan de nabestaanden van de slachtoffers die vielen toen Sovjet-straaljagers een Zuid-Koreaans paasagiersvliegtuig neerhaalden in 1983. Ongeveer vijftig familieleden van de inzittenden van vlucht KAL 007 gooiden eieren naar afbeeldingen van Gorbatsjov. (Reuter)