Pronk geeft Haifa geld voor centrum

DEN HAAG, 19 april - Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking heeft 200.000 gulden beschikbaar gesteld voor het Israelische centrum voor hulp aan overlevenden van de Tweede Wereldoorlog (AMCHA). Met deze steun kan zondag een nieuw opvangcentrum in Haifa worden geopend naast de bestaande in Jeruzalem en Ramat Gan. Dat heeft de voorzitter van de stichting Amcha Nederland, R. van Praag, desgevraagd meegedeeld.

Het eerste opvangcentrum voor overlevenden van de Holocaust werd in 1987 op initiatief van de Nederlandse arts M. Klafter in Jeruzalem opgericht toen uit onderzoek bleek dat circa 50.000 overlevenden uit de concentratiekampen in Europa kampten met ernstige psychische problemen.

Eerder was Klafter betrokken bij de oprichting van Elah, een organisatie die met subsidie van WVC hulp biedt aan overlevenden van Nederlandse afkomst.

In Israel wonen ongeveer 300.000 overlevenden van de Holocaust. Volgens Klafter bleef psychiatrische hulpverlening aanvankelijk uit.

“Israeli's zijn zeer begaan met overleven, echter niet noodzakelijk met overlevenden. De algemeen gangbare houding was: je bent welkom in Israel, maar houd je verleden voor je,” aldus Klafter in een recent interview.

Behalve uit Nederland ontvangt Amcha sinds vorig jaar ook financiele steun uit Duitsland, Oostenrijk en Engeland.