Politie opent in Kameroen het vuur op betogers

YAOUNDE, 19 april - Bij hevige rellen in het noorden van Kameroen is gisteren een tot dusverre onbekend aantal mensen om het leven gekomen. Dit is gisteravond bekendgemaakt door de officiele staatsradio.

De rellen braken uit in de stad Ngaoundere, op de tweede en laatste dag van de algemene staking die door de oppositie was georganiseerd om uiting te geven aan de algemene onvrede tegen het beleid van president Paul Biya. Deze heeft ondanks de steeds sterker wordende druk vanuit de bevolking tot dusverre geweigerd grootscheepse politieke hervormingen toe te staan. Hoewel de president zijn volk eind vorige week op enkele punten tegemoet kwam, heeft de oppositie het aftreden van Biya geeist.

De demonstratie van gisteren liep uit de hand toen een groep betogers, overwegend bestaande uit jongeren, overheidsgebouwen in brand begon te steken en toegangswegen aan de rand van de stad barricadeerden. De demonstratie zou op een bloedbad zijn uitgelopen toen de veiligheidspolitie het vuur opende op de menigte.

Hoewel het volgens de radio nog wel even kan duren voordat het leven in Ngaoundere weer zijn normale gang gaat, was het vanmorgen betrekkelijk rustig in de stad. In de stad Douala, het economische centrum van Kameroen, werd vanochtend nog gestaakt. Er reden nauwelijks taxi's en de meeste winkels waren dicht. In de hoofdstad Yaounde nam het dagelijkse leven gewoon een aanvang, alsof er geen staking was afgekondigd.Het parlement van Kameroen kwam gisteren in een buitengewone zitting bijeen om de politieke toestand in het land te bespreken. Volgens bronnen in Kameroen is er onder meer gesproken over een onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen en een herintroductie van de functie van minister-president.