Philips stoot bedrijven af, zoekt voor fabriek chips nog bestemming

ROTTERDAM, 19 APRIL. Het Veldovense bedrijf OM+ME, gespecialiseerd in de verkoop van produktielijnen voor compact discs, heeft van Philips en Dupont een fabriek overgenomen die zich richt op de produktie van moederplaten (masters), waarmee de mallen voor de CD-produktie worden gemaakt. Dat heeft Philips gisteren meegedeeld.

De CD-masterfabriek is ondergebracht in de onderneming ODM, die een onderdeel vormde van de joint venture van Philips en Dupont, Philips Dupont Optical (PDO). ODM werd in oktober vorig jaar te koop aangeboden.

OM+ME stelt elders ingekochte machines samen tot volledige produktielijnen voor kleinere CD-fabrieken. PDO richt zich op de machinerie voor grote produktielijnen. OM+ME heeft 80 werknemers, terwijl de overgenomen fabriek met 220 personeelsleden bijna drie keer zo groot is. - Ook heeft Philips de Nijmeegse assemblagefaciliteit voor geintegreerde schakelingen (ic's), Euroline, verkocht aan de Industrial Services Group, ISG, waarvan Joep van den Nieuwenhuizen grootaandeelhouder is. Euroline heeft een produktiecapaciteit van vijf tot tien miljoen ic's per jaar. De zestig werknemers van het bedrijf gaan mee over naar de nieuwe eigenaar.

De meeste ic-assemblagelijnen van Philips bevinden zich in het Verre Oosten. Euroline moest zorgen voor de snelle levering van kleine series als zich in het Verre Oosten leveringsproblemen voordeden. Voor Philips was de produktiecapaciteit van Euroline te groot, aldus een woordvoerder van het concern. - Philips heeft nog geen nieuwe bestemming gevonden voor de proeffabriek voor chips in Eindhoven. Ruim 475 van de 525 personeelsleden van de geavanceerde fabriek hebben inmiddels elders werk gevonden en alle produktieapparatuur is in delen verkocht. Een kleine staf houdt de apparatuur voor klimaatbeheersing gaande die de fabriek stofvrij moet houden. Als de machinerie eenmaal wordt uitgezet is het te kostbaar deze weer op te starten. De ondernemingsraad verwacht tegen het einde van deze maand een besluit over de toekomst van het gebouw.