Philip Morris boekt 21 pct meer winst

Het Amerikaanse tabak- en voedingsmiddelenconcern Philip Morris heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 21 procent meer winst geboekt dan in hetzelfde tijdvak van het afgelopen jaar.

De netto winst steeg van 775 miljoen tot 942 miljoen dollar (1,8 miljard gulden). Vergeleken met het eerste kwartaal van 1990 steeg de kwartaalwinst van 0,84 tot 1,02 dollar over de eerste drie maanden van dit jaar.

De omzet over het eerste kwartaal nam toe van 11,4 miljard dollar vorig jaar tot 14,2 miljard dollar (26,8 miljard gulden) dit jaar.

Hierin is begrepen de Zwitserse voedingsmiddelenproducent Jacobs Suchard, die vorig jaar voor 4,1 miljard dollar in handen van Philip Morris kwam.

In de voedingssector neemt Philip Morris een sterke positie in met de vorige jaar samengevoegde Kraft en General Foods tot Kraft General.

Dit is het grootste voedingsmiddelenbedrijf in de Verenigde Staten en nummer twee in de wereld. Inclusief Jacobs Suchard kwam de omzet van Philip Morris het afgelopen kwartaal uit op 7,34 miljard dolllar tegen 6,78 miljard dollar in het eerste kwartaal van 1990. De tabaksector had hierin een aandeel van 3,62 miljard dollar. Philip Morris is voorts actief in financiele dienstverlening (leasing) en onroerend goed ontwikkeling (Mission Viejo) en op de Amerikaanse biermarkt met Miller Brewing.

Philip Morris betaalt sinds 1928 ononderbroken dividend. Het huidige kwartaaldividend bedraagt 43 dollarcent per aandeel; op jaarbasis komt dit neer op 1,72 dollar per aandeel.