Onderzoek: organisatie PvdA werkt niet goed

DEN HAAG, 19 april - De partij-organisatie van de PvdA deugt niet. Dit schrijft het onafhankelijke organisatieadviesbureau Diemen & Van Gestel uit Amsterdam in een voorlopige tussenrapportage aan een stuurgroep van de partij.

De woordvoerder van de partij bevestigt dat het rapport "absoluut niet lovend is" over de partijorganisatie zoals die in de loop der jaren is gegroeid. Hij noemt het "triest" dat het vertrouwelijke rapport is uitgelekt. In de stuurgroep zitten twee bestuursleden, twee personeelsleden van het PvdA-bureau en drie "onafhankelijke" PvdA-leden. Het rapport zou niet specifiek ingaan op de rol van de betaalde politieke functionarissen op het bureau, partijvoorzitter M.

Sint en partijsecretaris A. Beck.

Gisteren heeft het bureau voor het personeel een presentatie gehouden van de eerste resultaten. Het bureau komt, aldus een woordvoerder, in mei met concrete voorstellen - in het tussenrapport is alleen een diagnose gesteld en is informatie verzameld. Er zijn nog geen oplossingsrichtingen aangegegeven. Het adviesbureau werd in de zomer van vong Jaar ingeschakeld omdat het partijbestuur tegemoet wilde komen aan de kritiek uit de partij op het bureau aan de Amsterdamse Witsenkade. In januari dit jaar is het bureau met de uitwerking van de opdracht begonnen.

Al in een partij rapport uit oktober 1987 werd vastgesteld door een partijcommissie onder leiding van het Kamerlid Middel dat binnen de vereniging het beeld bestaat "dat tal van vrijwilligersactiviteiten op afdelingsniveau moeten worden verricht om de partijmachine in Amsterdam draaiende te houden". Het leek er volgens deze rapporteurs op dat het partijbureau er niet voor de leden was maar de leden voor het bureau, aangeduid als "die lui daar aan de Witsenkade".