Mitterand uitgejouwd in Boekarest

BOEKAREST, 19 april - De Franse president Francois Mitterrand is gisteren na zijn aankomst in Roemenie uitgejouwd door aanhangers van de Roemeense oppositie. Mitterrand was gisteren de eerste Westerse leider die Roemenie bezoekt sinds de revolutie van december 1989.

Enkele duizenden demonstranten verzamelden zich bij de Franse ambassade in Boekarest en jouwden er Mitterrand uit toen die na een eerste gesprek met zijn Roemeense ambtgenoot Iliescu bij het gebouw aankwam. Het aantal betogers bleef aanvankelijk beperkt tot enkele honderden. maar die groep was aangezwollen tot naar schatting drieduizend personen toen de Franse president aankwam. Er werden leuzen geroepen tegen zowel Iliescu als tegen Mitterrand. Op een spandoek werd de Franse president afgebeeld als een duivel met horens en vleugels, vliegend boven de roodgekleurde en van een hamer en sikkel voorziene landkaart van Roemenie. Leden van Mitterrands gevolg leken geschokt toen zij zich het ambassadegebouw binnenhaastten.

De Roemeense oppositie neemt Mitterrand zijn bezoek kwalijk, omdat ze het ziet als een teken van diplomatieke en politieke steun aan het huidige bewind, dat door de oppositie wordt gezien als een voortzetting van het communistische regime van vroeger. Een van de organisatoren van de demonstratie zei niet tegen vriendschapsbanden met Frankrijk te zijn, maar Mitterrand wel duidelijk te willen maken dat “de Roemeense sociale en politieke werkelijkheid verschilt van het beeld dat het regime hem presenteert”. Mitterrands gastheren, zo zei hij, “bewandelen niet het democratische pad dat de Roemenen bij de revolutie voor ogen stond”. De Franse president ontmoette gisteren prominenten uit de oppositie, onder wie Doina Cornea.

Ook door middel van officiele verklaringen heeft de Roemeense oppositie gisteren haar twijfels geuit aan Mitterrands bezoek. Kort voor aankomst van de president gaven de Burger Alliantie en de Nationale Boerenpartij verklaringen uit waarin Frankrijk werd verweten het “ondemocratische” bewind in Roemenie door middel van het bezoek te ondersteunen.

Het bewind van president Iliescu heeft zich sinds de revolutie van december 1989 geruime tijd in een internationaal isolement bevonden, vooral naar aanleiding van de incidenten van juni vorig jaar, toen mijnwerkers in Boekarest met harde hand een eind maakten aan manifestaties van de oppositie. Het bewind ziet Mitterrands bezoek als een welkome doorbraak. Premier Petre Roman zei in een gisteren gepubliceerd interview met het Franse blad Le Figaro dat het bezoek “een eind markeert van de twijfels ten aanzien van Roemenie”. (UPI, Reuter)