Handelstekort van VS laagste in zeven jaar

ROTTERDAM, 19 APRIL. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in februari gedaald tot het laagste niveau in de afgelopen zeven jaar. Lagere prijzen voor importprodukten en een beperkte invoer van ruwe olie drukten het tekort tot 5,33 miljard dollar.

In januari bedroeg het tekort - het verschil tussen import en export - nog 7,14 miljard dollar, 25 procent meer dan in februari. Het maandelijkse handelscijfer is niet meer zo laag geweest sinds september 1983.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel blijkt dat de waarde van geimporteerde goederen is gedaald met 6,4 procent.

Opvallend waren de gedaalde aankopen van buitenlandse auto's, buitenlands voedsel en industrieele grondstoffen.

Tegelijkertijd nam in februari de export af met 2,4 procent. Omdat de economie in Europa en Japan gas terug neemt, konden de Verenigde Staten minder consumptiegoederen en computers slijten aan het buitenland.

Economen in New York wezen er gisteren op dat verlaging hoofdzakelijk is te danken aan korte-termijnfactoren, zoals een verlaging van de olieprijs. Bovendien zagen sommigen een slecht teken in de daling van de export, die duidt op verminderde economische activiteit in het buitenland.

De Amerikaanse olierekening daalde in februari met ruim 30 procent tot 3,7 miljard dollar. Zowel de olieprijs als het geimporteerde volume waren lager. De olieprijs daalde van gemiddeld 22,98 dollar in januari tot 18,58 dollar. De import nam af met bijna 15 procent, van 228 miljoen tot 194 miljoen vaten.