Hagen voorspelt nog meer verlies Nedlloyd

ROTTERDAM, 19 APRIL. De Noorse belegger Torstein Hagen vindt dat de gisteren gepresenteerde jaarcijfers van Nedlloyd demonstreren dat het bestuur van de scheepvaartonderneming verkeerd bezig is.

“Het is jammer dat ik er zo dicht bij zat,” aldus Hagen die eerder voorspeld had dat Nedlloyds verlies op 146 miljoen gulden uit zou komen. Nedlloyd meldde gisteren een verlies van 148 miljoen gulden.

Maar volgens de Noor zijn de resultaten van Nedlloyd eigenlijk nog slechter dan hij had gevreesd: “De operationale inkomsten zijn lager dan ik dacht. Bovendien had ik in mijn berekening 140 miljoen gulden opzij gezet voor reorganisatiekosten. Dat heeft Nedlloyd niet gedaan.

Dus die kosten komen dit jaar nog. Ik voorspel dat Nedlloyd dit jaar nog eens 100 miljoen verliest.''

Nedlloyd zelf heeft geen voorspelling voor de resultaten van dit jaar willen geven.

Hagen toont zich ontstemd over het gedrag van het Nedlloyd bestuur. “Hun reactie op de informatieve aandeelhoudersvergadering van 14 maart is typerend,” aldus Hagen. “Ze zeiden dat ze waren gekomen op uit te leggen en te luisteren. Maar nadat ze geluisterd hebben, doen ze niets met wat ze horen. In plaats daarvan vespreiden ze twijfel over of wij wel meer dan de helft van de aandelen hebben. Nou, als ze willen dan kan ik ze zo bewijzen dat we meer dan de helft hebben.”

Nedlloyds topman H. Rootliep zei gisteren op een persconferentie indicaties te hebben dan Hagen veel minder dan 50 procent van de aandelen achter zich had. Hij merkte tevens op dat Hagen te weinig kennis van zaken had.

Hagen daarover: “Hun cijfers spreken voor zich. Het is duidelijk wie verantwoordelijk is voor dit resultaat. Maar deze mensen willen aan niemand verantwoording afleggen, behalve aan zichzelf. Dat is misschien wel comfortabel voor hen, maar niet voor hun aandeelhouders en werknemers. Ze doen toch niet wat ze zeggen. Neem bijvoorbeeld de boorschepen. Ik had voorgesteld die te verkopen. Dat zou 400 miljoen gulden opleveren. In plaats daarvan investeren ze nu in een nieuw boorschip. Terwijl de marktprijzen voor die eenheden weer heel hoog zijn. Die mensen leren het nooit.”

Nedlloyd heeft Hagen aangeboden dat er een voor beide partijen acceptable commissaris aan de raad van commissarissen wordt toegevoegd. Hagen wil drie extra mensen in die raad. Hijzelf moet een van die drie zijn en hij heeft Nedlloyd vier namen gegeven voor de overige twee plaansen. Hagen: “We hebben aangeboden bij elkaar te komen en daarover te praten. De enige reactie die we krijgen is een herhaling van het voorstel een commissaris te benoemen, zonder dat een naam wordt ingevuld.”