Getronics wil Ormas overnemen van Samas Groep

Nadat Samas Holding uit Utrecht melding maakte van plannen voor de vorming van een joint venture tussen de Sharp-activiteiten van Ormas en de Japanse Sharp Corporation deelt het bedrijf mede dat Getronics uit Amsterdam (informatietechnologie) de automatiseringsactiviteiten van Samas-dochter Ormas wil overnemen. Hierdoor wordt dochter Ormas geheel losgemaakt van moeder Samas.

Samas heeft besloten voortaan te concentreren op kantoorinrichting en -artikelen. Kantoorautomatisering zal dan niet meer tot de kernactiviteiten van de onderneming behoren. De divisie kantoorautomatisering en -machines van Samas, waartoe Ormas behoort, behaalde in het boekjaar 1989-90 (tot en met maart) een omzet van 104 miljoen gulden. Daarvan zal door de afstoting van Ormas bij elkaar 70 miljoen gulden verdwijnen. Bij Ormas zijn 250 mensen werkzaam.

Kentie in Den Haag, leverancier van onder meer kantoormachines aan de grafische industrie, wordt na het verdwijnen van Ormas de enige overgebleven activiteit binnen de divisie kantoorautomatisering en -machines van Samas. Er bestaan geen plannen om Kentie (125 werknemers) van de hand te doen.

De Samas Groep, waarvan de certificaten zijn genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, behaalde in 1989-90 een winst van 26,2 miljoen gulden op een omzet van 491 miljoen gulden. De groep telde op 31 maart 1.693 medewerkers.