'Geen reden om ontwikkeling prive-klinieken tegen te gaan'

DEN HAAG, 19 april - Er is geen reden op grond van toegankelijkheid, kwaliteit en kosten de ontwikkeling van prive-klinieken tegen te houden. Hoewel er nuanceringen en verschillen bestaan tussen de prive-klinieken moet deze ontwikkeling binnen de ziekenhuiswereld serieus worden genomen.

Dat blijkt uit een ontwerp-advies van de Nationale Raad voor de Volksgezondheid dat dinsdag in de raad zal worden behandeld.

De raad wil prive-klinieken naar eigen zeggen niet afdoen als 'outlaws' die louter uit zijn op het behalen van winst, oneerlijke concurrentie bedrijven en doelbewust de regelgeving willen omzeilen.

Prive-klinieken lopen volgens de raad vooruit op het toekomstige stelsel van ziektekostenverzekeringen, waarin verzekeraars veel meer dan nu het geval is afspraken maken met de zogenaamde aanbieders van zorg, waaronder ziekenhuizen en prive-klinieken.

Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) zegde de Tweede Kamer in november toe op korte termijn met een standpunt over prive-klinieken te komen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van WVC zal een notitie daarover pas in mei worden uitgebracht. Simons zei destijds geen bezwaar tegen prive-klinieken te hebben, mits ze toegankelijk zijn voor iedereen, kwaliteit leveren en de kosten in de gezondheidszorg niet opdrijven.

De Nationale Raad voor de Volksgezondheid pleit er voor het wettelijk regime voor prive-klinieken en ziekenhuizen gelijk te trekken. Zolang dat niet gebeurt, verkeren de ziekenhuizen in een nadelige positie, omdat zij in tegenstelling tot de prive-klinieken onder meer gebonden zijn aan budgetten. De raad ziet nu twee mogelijkheden: de prive-klinieken moeten onder dezelfde regels vallen als de ziekenhuizen of ziekenhuizen moeten voor dagbehandeling dezelfde wetelijke mogelijkheden krijgen als prive-klinieken.

Prive-klinieken hoeven volgens de raad niet per se duurder te zijn voor de gezondheidszorg. Op korte termijn zullen de kosten waarschijnlijk iets toenemen, omdat het aanbod van voorzieningen toeneemt. Een financiele vergelijking met ziekenhuizen is op dit moment onmogelijk, omdat er niet wordt geconcurreerd op basis van marktprijzen.

Nederland telt ongeveer 40 prive-klinieken. Met zes daarvan heeft de particuliere ziektekostenverzekeraar VOZ inmiddels contracten gesloten. De 150.000 verzekerden kunnen sinds gisteren terecht in prive-klinieken in Valkenburg (L), Roosendaal, Arnhem, Amsterdam, Maastricht en Nieuwerkerk aan den IJssel. Met de hotelketen Elysee heeft VOZ afspraken gemaakt over het opnemen van klinieken in hotels.

“Wij sluiten contracten met prive-klinieken af omdat onze verzekerden recht hebben op een goede en snelle hulp”, zegt VOZ-directeur J.G.M.

Baas. De VOZ wil met in totaal 10 tot 15 prive-klinieken, verspreid over het land, contracten afsluiten. “Ook ziekenfondsen mogen in zee gaan met prive-klinieken. Zolang ze dat niet doen, bewijzen ze hun verzekerden een slechte dienst.” Baas verwacht dat binnen enkele jaren 50 tot 60 procent van alle dagbehandelingen in prive-klinieken zullen worden verricht.