Fracties voor conferentie over Koerden

DEN HAAG, 19 april - De buitenlandwoordvoerders van de Tweede-Kamerfracties van PvdA, VVD, Groen Links en D66 vinden dat er een regionale conferentie over het Koerdische vraagstuk moet komen. Dat bleek gisteren tijdens een forum over Koerdistan en de Nederlandse politiek in de Haagse Houtrusthal, georganiseerd door het MERA-instituut (Middle East Research Associates) en het Koerdistan Komitee Nederland.

De conferentie over het Koerdische probleem zou onder auspicien van de Verenigde Naties moeten worden gehouden. Alle landen die bij het vraagstuk zijn betrokken zouden aan de conferentie moeten deelnemen.

PvdA-woordvoerder G. Valk opperde de suggestie. De Kamerleden Weisglas (VVD), Sipkes (Groen Links) en Eisma( D66) stemden in met het idee.

Buitenland-specialist Van Vlijmen van het CDA liet zich er niet over uit.

De woordvoerders van D66, VVD en PvdA vonden verder dat de Koerden een waarnemersstatus moeten krijgen bij de Verenigde Naties. “Als de Palestijnen een waarnemersstatus hebben in de Verenigde Naties, kunnen de Koerden daar ook aanspraak op maken”, zei VVD-woordvoerder Weisglas.

Volgens de Kamerleden moet ook in Europees verband worden aangedrongen op maatregelen om het Koerdische probleem op te lossen. Speciaal op Turkije moet druk worden uitgeoefend om de rechten van de Koerden in Zuid-Turkije te verbeteren.